Inför limited edition-lanseringen 2021 har snustillverkaren Lundgrens tagit hjälp av en av landets mest profilerade kockar – Niklas Ekstedt.
Lundgrens limited edition-smaker inspirerade av den svenska floran har blivit ett återkommande samtalsämne bland snuskonnässörer runt om i Sverige och världen. Inför limited edition-lanseringen 2021 har man låtit stjärnkocken Niklas Ekstedt tolka sitt smaksverige. Resultatet är en hyllning till jämtländska Valsjön, där Niklas spenderar många av sina somrar experimenterandes med matlagning i naturen över öppen björkvedseld.
– Jämtland är den enda platsen på jorden där jag verkligen får ro. Vi var mycket i Valsjöbyn när jag var liten och det föll sig naturligt att hämta inspiration från just denna plats. Både smak och doft är tätt sammankopplade med minnen – det är de starkaste känslorna vi har, säger Niklas Ekstedt.
Smaknoterna i Lundgrens Valsjön bygger på en efterrätt som Niklas brukar tillaga över öppen björkvedseld: munkar i smält karamellsås gjorda i en gjutjärnsgryta. Resultatet är ett snus med smak av björk, rök, gjutjärn och lite karamell.
– Med Lundgrens Valsjön vill jag ge snusaren en överraskning och jag har därför valt att blanda in olika element, som rök och gjutjärn. Eld och gjutjärn är en väldigt spännande kombination, som ger en unik smak, säger Niklas Ekstedt.