annons

Helena Lyth inspirerar till amerikanskt julbak med Fireball
Foto: Helena Lyth

Inspirerar till amerikanskt julbak med Fireball

Julen står för dörren och så även julbaket och vinterdesserter. Inför årets högtid bjuder matprofilen Helena Lyth på ett recept med Fireballstekta äpplen serverade till glass och havrekakor.

Julen står för dörren och så även julbaket och vinterdesserter. Inför årets högtid bjuder matprofilen Helena Lyth på ett recept med Fireballstekta äpplen serverade till glass och havrekakor.

Bloggaren, fotografen och författaren Helena Lyth har en extra kärlek för julen. Inför årets firande har hon tagit fram ett recept på Fireballstekta äpplen med glass och havrekakor. Det är klassiska smaker för säsongen med tydliga influenser av amerikansk jul.

– I Fireball finns förutom den distinkta kanelsmaken även toner av ingefära, vanilj och apelsin. Helenas recept grundar sig i omtyckta och klassiska smaker som får ett lyft av Fireball. Perfekt inför julens alla firanden, säger Victoria Sydorw, Brand Marketing Specialist på Anora.

Den kanelkryddade whiskylikören Fireball härstammar från Kanada och introducerades under 1980-talet. Idag är det en populär drinkingrediens och shot som dricks världen över. Med hjälp av svenska matkreatörer tar Fireball nu plats som smaksättare i bakning och matlagning.

I samarbete med olika matprofiler släpps löpande recept med Fireball knutna till olika amerikanska högtider. Senast släppte Sofia Henriksson ett recept på Fireballglaserad kalkon inför Thanksgiving som nu kompletteras av Helena Lyths julrecept.

Fireballstekta äpplen med havrekakor och vaniljglass

Fireballstekta äpplen med havrekakor och vaniljglass

Ingredienser
  

Havrekakor med kanel

  • 75 g smör
  • 1 msk Fireball
  • 2 msk grädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 ½ dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk bakpulver

Fireballstekta äpplen

  • 1-2 st äpplen i klyftor
  • 3 msk smör
  • 3 msk farinsocker
  • 4 cl Fireball

Till servering

  • Vaniljglass

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Smält smöret till kakorna och vispa i Fireball, grädde och sirap.
  • Blanda alla torra ingredienser till kakorna och vänd ner i kastrullen med vätskan.
  • Klicka ut 6 + 6 smetklickar på två plåtar med bakplåtspapper. Grädda en i taget mitt i ugnen i 8-10 min.
  • Smält smöret till äpplena i en stekpanna och stek äppelklyftorna så de får lite färg.
  • Häll i farinsocker och smält till en karamell.
  • Rör om och vänd äpplena under tiden. Häll i Fireball och koka upp.
  • Servera äppleklyftorna ihop med havrekaka och vaniljglass. Glöm inte att skeda över den goda såsen också!
Skriv ut receptet

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.