Årets Potatisrapport är här: För tredje året i rad växer potatisintresset
Foto: Miriam Preis

För tredje året i rad växer potatisintresset

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Potatisrapporten 2020 visar att intresset för potatis växer i Sverige – för tredje året i rad.

Det växer i potatislandet Sverige
Intresset för potatis har vuxit visar Potatisrapporten 2020, men om det är en coronaeffekt vet man först efter nästa års mätning.

– Hela 98 procent av de svenska hushållen köper och äter potatis. Konsumtionsmönstret har förändrats, precis som för andra livsmedel. 58 procent uppger att de köper potatis någon eller några gånger per månad. 8 av 10 anser att potatis är hälsosamt. 14 procent tror på en ökad konsumtion i det egna hushållet, fortsätter Anders Hulth.

58 procent vill få potatisinspiration
Potatisrapporten 2020 visar att 58 procent av svenskarna är intresserade av att få information om olika potatissorter, kvalitet och att få ta del av recept.

– Svensk Potatis uppgift är att informera, inspirera och stimulera potatisätandet i Sverige. I år har vi därför instiftat ett nytt pris – Årets Potatisinspiratör. Priset uppmärksammar och belönar personer som lyft svensk potatis på ett betydelsefullt och uppmärksammat sätt ut till allmänheten. I år tilldelas priset en fantastisk bloggare och författare som sprider potatiskärlek till svenska folket, avslutar Anders Hulth.

Årets Potatisinspiratör 2020: Julia Tuvesson
Priset tilldelas matkreatören och kokboksförfattaren Julia Tuvesson från Malmö. En upptäckare och expeditionsresenär i samtidsgastronomin som inspirerar oss alla att alltid ha potatis hemma. Julia är 31 år, beskriver sig själv som orädd, glad och hungrig. Från sitt malmökök når hon ut till hundratusentals svenskar. Hon driver instagramkontot @tuvessonskan samt matbloggen tuvessonskan.se och är även kokboksförfattare till ”Plåtmat” 2018, ”Käka Grönt” 2019 och superaktuella ”Brynt Smör” 2020.

– Mina följare och läsare gillar mina recept för att de är enkla och inte kräver så mycket kunskap i köket. Jag låter fokus ligga på smakkombinationer och hur man paketerar saker. Halloumipytt på plåt med äpple- och senapskräm är ett av mina bästa vardagsrecept och går att variera efter säsong och vad man har hemma. Potatis får gärna ha huvudrollen, sedan toppar man med grönsaker och göttiga grejer, säger Julia Tuvesson.

Hela Potatisrapporten 2020 kan hittas här.

Receptet på Julia Tuvessons Halloumipytt finns här.

relaterat

Filmdags med recept!
Matlagning

Filmdags med recept!

Kan det vara så att du just i detta ögonblick längtar efter en ny säsong av din favoritserie? Här hittar du filmer och serier med tillhörande recept som förhöjer din höststämning.

Eget bubbel efter fyra succélanseringar
Vin

Eget bubbel efter fyra succélanseringar

Sveriges ”vinkungs” vinportfölj säljer så att det knakar och är numera Sveriges mest sålda vinvarumärke. Nu lanseras ett franskt torrt mousserande vin som är producerat på 100% Chardonnay.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.