annons

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet
Foto: Arcus

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet

De limiterade matkassarna, som är ett genuint mathantverk med nordiska råvaror från havet, är ett samarbete mellan Frida Ronge, gastronomisk ledare på restaurang TAK i Stockholm och Skagerrak Nordic Dry Gin.

De limiterade matkassarna, som är ett genuint mathantverk med nordiska råvaror från havet, är ett samarbete mellan Frida Ronge, gastronomisk ledare på restaurang TAK i Stockholm och Skagerrak Nordic Dry Gin.

Matkassen, som levereras 12 mars, kommer att innehålla för- och varmrätt för två personer och går att beställa från den 24 februari. Pris inklusive leverans i Stockholm med närförort 795 kr. Mer information på Instagramkontot Skagerrak Gin Sverige.

Förrätt: Nordisk japansk skagenröra med MSC-certifierade räkor på nystekt råraka med yuzu kosho & tångkaviar, pepparrot och syrlig sallad med havtornsvinegrette.

Varmrätt: Stekt MSC-certifierad skreirygg med sås gjord på MSC-certifierade blåmusslor, grönärtspuré, spenat och havssallad med algolja.

– Jag hoppas att matkassen kan bidra till att fler gör rätt val när de handlar fisk och skaldjur för havens framtid, säger Frida Ronge.

Frida Ronge. Foto: Arcus

Skagerrak Nordic Dry Gin är tillverkad av lokala växter och örter från Skagerrak med en nordisk smakbild som har lovordats av otaliga ginkonnässörer. Tång, havtorn, enbär och olika sorters sjögräs är några av ingredienserna som har inspirerat Frida när hon har tagit fram rätterna till matkassen.

– Mitt fokus har varit att hylla Skagerrak ur ett hållbarhetsperspektiv och därför har jag till exempel valt MSC-certifierade räkor och blåmusslor där de sistnämnda renar våra hav, berättar Frida som brinner för att stoppa utarmningen av haven och få ett mer hållbart fiske.

Sedan 2016 är hon ambassadör för MSC, märkningen som garanterar att fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön. Frida har också lyckats sätta en trend i sin egen bransch där allt fler enbart serverar certifierad fisk.

– Som matprofil känner jag ett stort ansvar för det här, förklarar Frida som i sin matlagning också försöker lyfta fram outnyttjade råvaror som alger och tång från våra nordiska hav.

– Alger och tång har en fin mineralrik smak som även Skagerrak Gin har använt för att få fram sin speciella karaktär. Alger är dessutom väldigt klimatsmarta, den kopplingen gillar jag, avslutar Frida Ronge.

Den prisbelönta bartendern Emil Åreng har tagit fram två exklusiva drinkrecept speciellt för att matcha menyn. Emil bloggar om dryck för tidningen Café och driver podden Café Kafé.

Emil Åreng. Foto: Arcus

En cocktail till huvudrätten istället för annan dryck? Enligt Emil Åreng blir cocktails allt mer intressant till maträtter.

– Smakerna i vin och öl är redan satta, en cocktail kan du skapa utifrån smakerna i maträtten och du kan antingen efterlikna, eller bryta av och komplettera. Jag föredrar det sistnämnda och du kan gärna hålla nere alkoholen för att lyfta andra smaker. Är det mycket sälta i maten så fungerar exempelvis en cocktail med syra fint till. Det bästa jag vet är en löjromstoast tillsammans med en champagnecocktail, en klassisk French 75 med gin, citron och sockerlag.

En väl så viktig faktor är att tänka växtsäsong. För Emils del är tiden med exotiska frukter sedan länge förbi.

– Vi är begränsade i att det mesta i vårt land växer under en kort tid av året, men att preservera frukt och grönt går utmärkt med sockerlag, eller om man vill syra upp. Fermentera och pickla ger väldigt fina smaker vilket gör att du kan bevara sommarens skörd länge.

Med 15 års erfarenhet är det ingen tillfällighet att Emil valt selleri till en av drinkarna. Med tiden har han lärt sig vad som fungerar ihop för att inte spriten ska ta över och det är här sältan från sellerin fint kommer in.

– Vi använder salt och peppar för att lyfta smakerna i maten och jag skulle säga att det samma gäller för cocktails. Skagerrak har en sälta man gärna vill ta fram och just ingredienser med den smakbilden funkar väldigt bra tillsammans med denna gin.

Emils recept hittar du här:

Celery’brate

Gin, Apples and Tonic

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.