Moules marinières med smak av Gotland
Foto: Nigab

En gudabenådad kombination – musslor och vin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Lagom till sensommaren har vinproducenten från Alsace låtit ta fram fantastiska musselrecept till deras friska och kryddiga, tillika mycket omtyckta vita vin.

Att musslor är en stor favorit bland oss svenskar är känt sedan länge men att det inte är avancerat att tillaga dem är kanske en nyhet för många. Med Stefan Eckerts recept vill Cave de Turckheim slå ett slag för kokta musslor och bevisa att det magiskt goda också kan vara lätt att tillreda. Samtidigt vill de visa den perfekta kombinationen mellan detta blötdjur och deras friska och aromatiska vin Turckheim Pinot Gris Réserve.

– Jag ville anlita någon som till fullo förstår sig på musslor och smakkombinationer och kunde inte tänka mig något bättre ställe än Lisa Elmqvist Östermalmshallen i Stockholm. Det är en av Sveriges ledande fisk- och skaldjursrestauranger. Köksmästare Stefan Eckert har stor expertis inom mat- och vin i kombination vilket gjorde honom som klippt och skuren för detta, säger Alexander Kirshakov, Brand Manager för Cave de Turckheim på Nigab.

Stefan har fått fria tyglar att ta fram fem recept på musslor som passar utmärkt till Turckheim Pinot Gris Réserve. I sina rätter tar han med oss på en odyssé mellan olika kontinenter och smaker som inte lämnar någon oberörd. Här bjuds på musslor med allt ifrån asiatiska inslag såsom grön thaicurry och koriander till ett med italienska influenser där pancetta och äppelmust skapar magi tillsammans med huvudråvaran. Han har även skapat en rätt med medelhavstoner där saffran, kapris, tomat, oregano och vitlök skapar en bonanza av smaker. Chorizo finns även med på repertoaren som ett hett inslag och självklart har Stefan även komponerat en svensk variant med ramslök och sparris. Kort och gott finns här något för alla.

Först ut av recepten är musslor med smak av Gotland. Se recept här. Håll ögonen öppna, fler recept kommer så småningom.

– Att få komponera rätter till det här vinet har varit en fröjd då de rena smakerna och den fantastiska syran som vinet uppvisar gör att det passar till så mycket. Det fruktiga och kryddiga i drycken har också bidragit till att jag kunnat få utlopp för min fantasi fullt ut, säger Stefan.

Druvorna till vinet har sitt urpsrung i några av de allra bästa vingårdarna i Alsace. Odlingarna ligger utspridda på kullarna runt staden Turckheim och har gett Cave de Turckheim ett anseende som ett av de allra bästa odlingskooperativen i Alsace.

Turckheim Pinot Gris Réserve är ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Eftersmaken stannar kvar länge i munnen. Vinet med sin fräscha syra och kryddighet passar utmärkt till smakrika fiskrätter såsom musslor. Serveras vid 10–12°C.

relaterat

Först i världen med juligt smakkoncept
nikotinpåsar

Först i världen med juligt smakkoncept

Det hör inte till ovanligheterna att LYFT/LAB är först ut med nya smakkoncept och som en tidig julklapp till alla konsumenter introduceras en julinspirerad nyhet.

En mer klimatmedveten matsedel
Hållbart

En mer klimatmedveten matsedel

Nu lanserar Konsumentverket och Livsmedelsverket en mer klimatmedveten matsedel. För första gången har maträtterna klimatberäknats.

4 av 10 svenskar firar alkoholfri julafton, julmust är favoritdrycken
Trender

Fyra av tio svenskar firar alkoholfri julafton

En nubbe till sillen på julbordet är ett måste för många, men en ny Sifo-undersökning visar att mer än hälften av svenskarna helst dricker julmust på julafton och att hela fyra av tio svenskar kommer att fira en helt alkoholfri jul.

Julmeny signerad av Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo
julmat

Laga julmenyn skapad av Årets Kock 2020

I år är inget vanligt år där julen kommer att firas med ett stort julbord och hela släkten på besök. I år blir det kanske färre gäster men mer tid att lägga kärlek på julmaten.

Perfekta Singletoncocktails för helgerna
Cocktails

Perfekta whiskycocktails för helgerna

Inför de stundande helgerna har Josephine Sondlo, bartender och tvåfaldig svensk vinnare i World Class (VM för bartenders), tagit fram tre cocktailrecept som sätter guldkant på firandet.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.