annons

Pressbild 3 med graf alt.2-min

Elbolag lanserar “elöl”

En ljus lager med smak av elektricitet

De höga elpriserna har skapat stora problem för många hushåll, men också en större medvetenhet kringden egna elförbrukningen. För att bidra till en bättre förståelse om hur man kan minska sin elförbrukninglanserar elbolaget Tibber nu världens första öl med smak av el och som säljs till ett rörligt ölpris.

Att minska sin elförbrukning är både till fördel för klimatet och för att kompensera för höga elpriser. En ny undersökning, utförd av Norstat på uppdrag av Tibber, visar att 45 % av svenskarna oroar sig över elpriset och att47 % tror att elpriset kommer fortsätta gå upp det närmaste året. Samtidigt svarar 50 % av svenskarna att de inte vet vad som skiljer olika elavtal åt. För att upplysa konsumenter om hur timprisavtal* fungerar lanserar nu elbolaget ölen Ölchock. Ölen kommer säljas i en begränsad upplaga och lanseringen är en del av en större satsning i att få svenskarna att göra mer medvetna val när det kommer till energikonsumtion.

-Generellt ser vi att svenskarna har en låg kunskapsnivå gällande el och elavtal. De flesta av oss har dock full koll på vad som är dyrt och billigt när det gäller öl. Vi vill flytta den instinkten in i elens värld. Ju fler som får upp ögonen för att man kan styra sin elförbrukning och handla el när efterfrågan är som lägst på dygnet, desto bättre. Det betyder inte bara billigare räkningar, utan också mindre belastning på elnätet och att vi bidrar till att få in mer förnybar energi i elsystemet. Det är bra för både för plånboken och miljön, säger Daniel Lindén, grundare av Tibber.

För att demonstrera hur elpriset fungerar har Tibber tagit fram en öl med smaker inspirerade av el. Precis som elen ielnätet följer ölen svängningarna på energimarknaden: upp och ner, timme för timme. Under ett dygn i maj 2022 svängde elpriset hela 4 000 % – hade ölpriset svängt på samma sätt runt ett “normalpris” hade ölen kostat så lite som 4 kronor och så mycket som 182 kronor.

Att elpriset kan pendla så mycket under en och samma dag är en naturlig effekt av att mer förnybar ochväderberoende energi kommer in i elsystemet och gör oss mindre beroende av fossila energikällor. Med ett timprisavtal finns det stora möjligheter att spara pengar genom att flytta sin elförbrukning till tider på dygnet när elpriset är lågt.

-Om ölpriset svängde på samma sätt som elpriset är jag övertygad om att vi skulle se snabba beteendeförändringar med förändrade konsumtionsmönster. Därför vill vi testa vad som händer när vi släpper en öl med uppgiften att utbilda om el. Tillsammans med mikrobryggeriet Train Station Brewery har vi smaksatt ölen med sichuanpeppar och ingefära, vilket vi tror är smaker som kan skapa en känsla av elektricitet, fortsätter Daniel Lindén.

Om Ölchock

Ölchock är en alkoholfri ljus lager vars smaker ger en elektrisk upplevelse med toner av kittlande sichuanpeppar, cayenne och het ingefära. Priset på ölen följer svängningarna i energimarknadens elpriser och finns att köpa online här. Där visas också det aktuella priset just nu. Ölen togs fram i samarbete med Train Station Brewery och finnsendast i begränsad upplaga på sajten https://tibber.com/se/elol.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.