Jens Dahlberg Mattrender 2019-Förstabild-min

Jens Dahlberg utmanar glöggtrenden 2019 – Med Stout(!)

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons






 

Den irländska stouten Guinness ger sig i år in i julfirandet på riktigt. Tillsammans med den prisbelönte bartendern Jens Dahlberg har Guinness tagit fram två moderna tolkningar av den klassiska glöggen – i cocktailformat. Julkryddor och glöggsockerlag möter här syrliga fräschörer och förenas i en harmoni med den maltiga, mörka smaken av Guinness.

De senaste åren har en ny glöggtrend vuxit sig stark där den vinbaserade klassikern allt oftare serveras kall. Nu tar Guinness och bartendern Jens Dahlberg, vinnare i Bartender´s Choice Awards, trenden steget längre med  två läckra, kalla cocktails baserade på glögg och Guiness.

Under december månad byter många ut ljus lager till mörkare och mer smakrika drycker. Guinness är därför extra populär under denna period och har dessutom en karaktär som passar väl till den salta och feta julmaten. I år njuter vi av Guiness till jul – i cocktails som passar perfekt till glöggminglet, adventsmyset eller som fördrink till julbordet.

 

– Vi ville verkligen testa något nytt till årets högtider och har experimenterat med traditionella juldrycker som mörk öl och glögg för att hitta nya sätt att underhålla och utveckla smaklökarna. Tillsammans med Jens har vi i den oväntade blandningen glögg, cocktails och Guinness hittat en spännande kombination som lyfter julfirandet, säger Wilhelm Biörck, Commercial Manager Craft & Speciality, Carlsberg Sverige

Recepten till de två juvliga glöggdrinkarna tar ni del av nedan;

Friar in Disguise

I cocktailen ”Friar in Disguise” samsas glöggsockerlag, bitter och whiskey med Frangelico och citronjuice. Detta formar en frisk och julsuktande drink som avslutningsvis toppas med ett lent Guinness-skum.

– När jag skapade den här drinken tänkte jag mest på vilka som är de självklara julsmakerna för mig. Därför har jag använt glögg och nötter som bas för att sedan toppa med ett Guinness-skum. Allra sist adderar jag salt för att bryta av det sötare skummet, säger Jens Dahlberg.

4 cl Monkey Shoulder whiskey

1,5 cl Frangelico

2 cl glöggsockerlag

3 cl citronjuice

1 dash Angostura bitter

Guinness-skum

Flingsalt

Såhär gör du:

Häll alla ingredienser förutom Guinness-skum och saltet i en shaker. Skaka tillsammans med mycket is. Sila upp det i ett rocksglas (whiskeyglas), fyll upp med is, toppa med skummet och avsluta lite flingsalt. Njut!

St James Christmas tiki
Nästa spännande twist går under namnet ”St James Christmas tiki”, vilken är en smakfull blandning av citrusfrukter, ljus rom, kanelsockerlag och en likör med karibiska toner. Även denna cocktail toppas med rostad smak från Guinness, här i form av en float.

– Det här är en drink för julens festligare tillfällen. Här har jag hämtat min inspiration från den kryddiga och fruktiga Tiki-världen som jag tycker gifter sig väl med den mörka stouten. Jag har använt en ljus rom som har bra Arrak-ton och Velvet Falernum som påminner lite om glöggkryddor, säger Jens Dahlberg.

3 cl Plantation Three Star

2 cl Velvet Falernum

2 cl grapefrukt och kanelsockerlag

3 cl limejuice

3 dash Peychaud Bitters

Float med Guinness

Såhär gör du:

Häll alla ingredienser förutom Guinness i en shaker. Skaka tillsammans med mycket is. Sila upp det i ett cocktailglas. Häll på Guinness försiktigt ovanpå drinken, använd en sked så inte det blandas direkt. Meningen är att det ska sikta sig som två olika lager. Klart!

relaterat

Hur klimatsmart är vin på PET?
Vin

Hur klimatsmart är vin på PET?

För ett tag sedan genomförde Systembolaget en undersökning kring svenska konsumenters uppfattningar och kunskap kring olika förpackningar. Undersökningen visade att det är få som känner till vilken förpackning som är bäst för miljö och klimat.

Årets Kock 2020 blir ett digitalt event under flera dagar med final 17 september
Utmärkelser

Årets Kock livesänds via TV4-Gruppen

Finalen i Årets Kock, där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 hålls den 17 september och blir som tidigare kommunicerat ett digitalt event i år.

Nya krögare tar över med eld och rök
Restaurang

Nya krögare tar över med eld och rök

När nya fjälldestinationen nu går mot sin andra säsong är det med nya smaker. Nu är det klart att krögartrion David Gard, Daniel Karlström och Albin Roos Hansson kommer att ta över anläggningens restaurang.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons












  • Firedrops


annons








Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.