annons

Baka med Christin Kashou och Licor 43
Foto: Nigab

Baka med Christin Kashou och Licor 43

Christin Kashou, vinnaren av Sveriges Mästerkock 2021, har tillsammans med Licor 43 tagit fram recept som introducerar vaniljlikören som en självklar ingrediens till bakning.

Christin Kashou, vinnaren av Sveriges Mästerkock 2021, har tillsammans med Licor 43 tagit fram recept som introducerar vaniljlikören som en självklar ingrediens till bakning.

Ingen har missat att det var Christin Kashou, 24 år, som gick raka vägen till finalen, utan en enda elimineringstävling, och tog hem titeln Sveriges Mästerkock 2021. Juristen som nu lägger lagboken på hyllan och istället fattat tag om sin nya kokbok ”Mina asiatiska favoritrecept”. Man skulle kunna säga det är ett hastigt karriärsbyte, men Christin blickar bara framåt.

– Sedan programmet har mina yrkesmässiga mål och drömmar minst sagt tagit en vändning och idag har jag nya mål, som jag för ett år sedan knappt vågat drömma om. Men det är ju det som är så fint med drömmar, att man får lov att ändra dem när och hur man vill, säger Christin.

Skiftet av karriär känns däremot naturligt berättar Christin och hon ser fram emot den nya möjligheten att kunna bredda sitt intresse för mat och smak ytterligare. Hon berättar att hon är redo att ta sitt största intresse till nästa nivå.

– Jag ser otroligt mycket fram emot möjligheten att arbeta med det som jag tycker är absolut roligast och verkligen brinner för. Min hjärtefråga just nu är att bjuda in fler hemmakockar till det asiatiska köket och att inspirera fler till att välkomna nya råvaror och recept till sina kök, säger Christin.

För de som har följt årets säsong av Sveriges Mästerkock kommer Christins passion för det asiatiska köket inte som någon chock, då det är med asiatiska rätter hon har visat sig absolut starkast. Vecka efter vecka har hon bevisat sin smaksäkerhet och hon gick med målmedvetna steg in i finalen. Där fick finalisterna i uppgift att presentera en trerättersmiddag där desserten, likt kronan på verket, var en Baked Alaska, en glass-dessert på sockerkaksbotten täckt av maräng. Ett bakverk i många steg, men som TV-tittarna fick se Christin genomföra utan problem. Men det var tydligen inte hela sanningen.

– Det blev lite kladdigare än programmet ger sken av, skrattar Christin. Det finns ett knep att få ner marängen till änden av spritspåsen. Man kan slänga runt påsen i en centrifugrörelse och låta gravitationen göra sitt. Någonting som vanligtvis fungerat jättebra, så vida man i all stress inte redan klippt hål i änden av spritspåsen. Det blev maräng-stänk överallt och ett gott skratt för produktionen, säger Christin.

I Christins nya version av bakverket Baked Alaska med Licor 43 avråder hon därför till att klippa hål på spritspåsen innan släng-rörelsen.

Christins recept på Baked Alaska med Licor 43 hittar du här.

Baked Alaska med Licor 43
Tillsammans med vaniljlikören Licor 43 har Christin tagit fram recept, som introducerar likören som en ingrediens till bakning. För Christin själv är bakning än så länge bara en kul hobby, i relation till sin stora passion för matlagning. Det blir oftast recept som ger lite svängrum och man har möjlighet att krydda eller smaksätta fritt.

– Jag bakar gärna och tycker det är väldigt roligt. En fika är inte en fika utan ett bakverk, lika lite som en riktigt middagsbjudning inte är fulländad utan dessert, säger Christin.

Med sitt intresse för oväntade smakkombinationer och att introducera nya sådana såg hon tillfället att upptäcka bakning med Licor 43 som en kul utmaning och satte sedan samman tre recept vars aromer vilar på vaniljen från likören.

– För mig har Licor 43 främst agerat huvudkomponent i en god hot shot, men nu spelar den också en central roll i min nya, lite festliga, tappning på den Baked Alaska jag gjorde i finalen, säger Christin.

Hon beskriver receptet som en dessert som passar perfekt som avslut på en härlig sommarmiddag eller vid ett firande.

– Det är ett kul och något avancerat bak, som dels ser väldigt pampigt och imponerande ut men som också passar väldigt bra för sommarens alla festliga tillställningar. Som en avec inbakad i en efterrätt, säger Christin.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.