annons

Untitled-2

Söderhallarna och Sveriges Mästerkock

Bjuder på härliga midsommarrecept

Nu sänds sista avsnittet för säsongen av Söderhallarnas digitala storsatsning – SaluhallLive. Avsnittet bjuder på massa inspiration inför midsommar signerad Adam Thulin, vinnare av Sveriges Mästerkock 2022 och Nisse Molinder, grundare av Melander. Under livesändning kommer Adam att laga tre goda recept som sätter guldkant på midsommarbordet. Däribland den blivande klassikern, Södersillen.

Sedan starten i mars har matintresserade i hela landet kunnat ta del av säsong 2 av Saluhall Live från Söderhallarna i Stockholm. Saluhall Live är liveshopping med fokus på mat och dryck. Utöver liveshopping, har säsong 2 även erbjudit matsvinnshacks, djupdykning i pastahantverket och lanseringen av Söderburgaren. Sista avsnittet för säsongen sänds den 15 juni och kommer kretsa kring midsommar och härliga recept att addera till årets midsommarbord. Recepten är framtagna av ingen mindre än Adam Thulin.

Adam Thulin tog hela mat-Sverige med storm när han endast 21 år gammal tog hem ”Sveriges Mästerkock 2022”. Adam har nu tagitfram tre goda recept till årets midsommarbord. Adam kommer bland annat att presentera Södersillen, där Adam tolkar Södermalm i form av en sill.

I Adams Södersill hittar vi bland annat Comté, dragon och grönpeppar. Södersillen kommer finnas tillgänglig att köpa från veckan innan midsommar, hos Melanders Fisk i Söderhallarna. Under livesändningen den 15 juni kommer Adam även att gästas av fiskekungen och Melanders Fisks grundare Nisse Molinder. Tillsammans kommer de ledsaga tittarna i hur det perfekt balanserade midsommarbordet ser ut, med ett extra fokus på vad havet har att erbjuda.

Saluhall Live med Adam Thulin och Nisse Molinder sänds kl 18.00 den 15 juni via följande länk: 
https://shop.soderhallarna.se/?autoplayLiveShopping=ZPUd0Jq5WaoSty1v280q&shareLiveShopping =7290231d-2366-4d00-a3a7-5afea695c770#liveshopping-ZPUd0Jq5WaoSty1v280q

Förberedelser 1 day
Tillagningstid 30 minuter

Ingredienser
  

  • st inlagda sillfiléer skurna i gaffelstora bitar alt 200gr klargravad sill/strömming 
  • 1 dl Majonnäs
  • 0,5 dl  Crème fraiche
  • 0,5 msk Dijon
  • msk  Spad från inlagd grönpeppar 
  • 0,5 msk Inlagd grönpeppar
  • 0,5  msk  Torkad dragon
  • 50  Lagrad Comté/Gruyère eller parmesan finriven

Instruktioner
 

  • Blanda alla ingredienser utom sill
  • Vänd ned sillen i smeten, gärna 24 timmar innan
  • Garnera med färska örter innan servering
Skriv ut receptet
Tillagningstid 50 minuter
Portioner 4 pers

Ingredienser
  

  • 200 g Gravad lax 
  • dl  Crème fraiche 
  • 1,5 dl Vatten
  • 0,5  dl  Kallpressad rapsolja 
  • 3 msk Finriven pepparrot
  • 2 st Skivor rågbröd
  • Smör 
  • Dill 
  • Körvel
  • Ätbara blommor

Instruktioner
 

  • Blanda ihop crème fraiche, vatten, pepparrot i en skål samt smaka av med salt, låt stå till servering
  • Smula rågbrödet och stek krispigt i smör, låt svalna innan servering
  • Lägg laxskivorna på tallriken, toppa med det smörstekta rågbrödet
  • Tillsätt den kallpressade rapsoljan i pepparrots dressingen och häll önskad mängd dressing runt om laxen
  • Toppa laxen med dillvippor, körvel och ätbara blommor
Skriv ut receptet
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Portioner 4 pers

Ingredienser
  

Auberginesill

  • st Aubergine
  • st Morot
  • 1 st Rödlök
  • st Lagerblad
  • 7 st Kryddpepparkorn
  • dl Ättika
  • 1,5 dl Socker
  • 3 dl Vatten 
  • Neutral olja

Kräm på lupinböna

  • 1,5 dl  Lupinbönor
  • 2,5  dl  Vegansk crème fraiche 
  • Zest från 1/2 citron
  • msk Citronsaft
  • 1/2  dl  Kallpressad rapsolja 
  • Salt
  • Peppar

Montering

  • st Skivor rågbröd 
  • Ätbara blommor
  • Körvel

Instruktioner
 

Auberginesill

  • Skär auberginen på längden i 6 delar
  • Hetta upp mycket olja i en stekpanna och stek auberginen tills den fått lite färg
  • Låt svalna lite och skär i mindre bitar ca 3×3 cm och lägg i en burk med lock
  • Skär ner moroten och rödlöken i bitar samt tillsätt i burken
  • Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad och kryddpepparn i en liten kastrull
  • Häll ner lagen i burken tillsammans med auberginen, löken & moroten
  • Låt stå över natten

Kräm på lupinböna

  • Koka lupinbönorna i en stor kastrull i rikligt med vatten i 60 minuter
  • Häll av de kokta lupinbönorna och mixa slät med resterande ingredienser med blender eller handmixer
  • Smaka av med salt & peppar

Montering

  • Lägg önskad mängd auberginesill på rågbröden
  • Lägg en stor klick av lupinbönakrämen bredvid och gör ett hål i krämen med en sked och tillsätt kallpressad rapsolja i hålet
  • Garnera med ätbara blommor och körvel
Skriv ut receptet

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.