Louise Johansson, kock och matstylist och driver bloggen tastebylouise. Louise lyckades knipa tredjeplatsen i finalen av Årets kock 2021, och Säsongens Bästa har ställt några frågor till henne.
Hej Louise, säg en grönsak du inte vill vara utan.
– Jag älskar grönsaker och tycker min kropp känner av när den behöver fylla på med mer frukt och grönt. Är det något som jag alltid har hemma så är det rotfrukter, det är alltid gott att slänga in i ugnen som en grön lunch. Men just nu är ju grönkålen underbar, använd som ”sallad” istället för till exempel ruccola och babyspenat.
Har du någon favorit bland de svenska äpplena?
– Jag gillar Ingrid Marie. Det är ju ganska sött och har så vacker färg. Speciellt om jag gör äppelmos. Men samtidigt är de där röda äpplena ”Fanny” väldigt goda för sin syrlighet och att de är röda rakt igenom. Väldigt vackert att garnera en sallad med till exempel.
Berätta hur ditt 2022 ser ut.
– I januari laddar jag upp för mitt nya jobb på Compass Group där jag kommer arbeta med hållbarhet. Jag är så pepp och taggad och känns som en stor utmaning. Jag jobbar också tillsammans med Ica Maxi som deras profil utåt och skapar inspirerande vardagsrecept. Utöver det här så vill jag lära mig massa nya saker om t ex råvaror, hur vi kan utveckla maten ännu mer efter säsong och klimat, jag vill träffa människor och framför allt laga MASSA GOD MAT! Det kan hända att det också kan bli en ny kokbok. 2022 känns som ett härligt år i matens tecken!
Krispiga jordärtskockor med svamp och syrat äpple
Ingredienser
- 800 g jordärtskockor
- 1 l olja till fritering
- 500 g blandad svamp t ex champinjoner, shiitake eller portabello
- 2 msk rapsolja neutral
- salt
- svartpeppar nymald
- 250 ml Aito Oat Cuisine Peppar eller egen gräddsås
Picklade äpplen
- 2 st äpplen t ex Ingrid Marie, Saga eller Rubinola
- 1/2 dl ättikssprit 12%
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 3 kvistar timjan
Instruktioner
Picklade äpplen
- Koka upp ättika, socker, vatten och timjan. Låt lagen svalna. Klyfta äpplena och lägg ner i lagen.
Krispiga jordärtskockor med svamp
- Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
- Tvätt jordärtskockorna noggrant.
- Koka skockorna i cirka 20 minuter tills de är helt mjuka, häll av och låt svalna.
- Värm frityrolja till cirka 160°C i en stor kastrull.
- Stek svampen krispig i olja i cirka 4 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
- Fritera jordärtskockorna 4-5 minuter tills skalet är krispigt, rör om emellanåt så de inte fastnar i botten av kastrullen.
- Ta upp med en hålslev och lår rinna av på ett fat med hushållspapper, salta direkt.
- Koka upp ”Aito Oat Cuisine Peppar-såsen.
- Servera jordärtskockorna med svampen, picklade äpplen och sås.