Nu lanserar Zeta en innovation i rishyllan som gör det enkelt att njuta av medelhavets hälsosamma kost i vardagen. Nyheten kommer i tre blandningar bestående av kikärtor, röda linser och gröna ärtor och innehåller hela 22% protein och 8% fibrer.
Riset av baljväxter är framtagit av ett italienskt familjeföretag som har sin produktion utanför Venedig. Riset har redan belönats med priset ”årets innovation” på matmässan Sial i Paris och nu kommer alltså nyheten till Sverige med hjälp av Zeta.
– Till vardags är det många som äter kött mer sällan, men kroppen behöver protein bland annat för att bibehålla muskelmassan. Zetas ris av baljväxter innehåller naturligt eget protein, har fin konsistens och smakar gott både varmt och kallt. Dessutom blir riset med sina röda, gröna och vita toner en färgklick på tallriken, säger Måns Falk, ansvarig för Accademia Di Luca, Zetas egen matakademi.
Enligt den senaste stora matvaneundersökningen i Sverige äter 7 av 10 svenskar alldeles för lite fibrer. Zetas ris av baljväxter innehåller hela 8 gånger så mycket fibrer som vanligt vitt ris.
– Vår nya innovation gör det gott och enkelt att få i sig mer grönt i form av baljväxter utan att tänka på det, säger Måns Falk.
Inför tillagning sköljs riset noggrant i kallt vatten för att släppa extra stärkelse. Sedan kokas det i lättsaltat vatten och serveras efter nio minuter som ett tillbehör eller som bas i en matig sallad.
Missa inte det godaste receptet med Ris av kikärtor med tomat och champinjoner