annons

Wine Affair underlättar för alla som vill lagra vin
Foto: Wine Affair

Wine Affair underlättar för alla som vill lagra vin

Vinimportören Wine Affair har skapat färdiga vinpaket med tydliga lagringstider som lätt kan anpassas på Systembolagets sajt.

Vinimportören Wine Affair har skapat färdiga vinpaket med tydliga lagringstider som lätt kan anpassas på Systembolagets sajt.

Försäljningen av vinkylar och lagringskåp har exploderat under de senaste åren vilket tydligt visar på ett ökat intresse för vinlagring. Samtidigt behövs ibland bara två till tre års lagring för att göra en stor skillnad för vinupplevelsen. Det kan dock vara svårt att välja viner samt veta hur länge de behöver ligga för optimal utveckling. Därför har vinimportören Wine Affair nu byggt upp färdiga paket med olika lagringstider.

Wine Affair är specialiserade på så kallade fine wines från hela världen. På hemsidan presenteras nu viner med tre olika tidsperioder för lagring upp till fem år, upp till tio år samt över tio år. Genom en direktlänk till Systembolaget kan vinkällaren lätt anpassas där efter kundens egna önskemål.

– Med lättillgänglig information om lagringspotential vill vi få fler att upptäcka både glädjen och njutningen kring att lagra vin, säger Lotta Lidén som är vd på Wine Affair, och tillägger:

– Baserat på vår långa erfarenhet av vinlagring har vi handplockat prisvärda viner som vi verkligen kan rekommendera för lagring.

I utbudet som ständigt uppdateras finns mousserande, vita och röda viner från två hundra till flera tusen kronor per flaska. Lagringstjänsten lanserades 18 november på www.wineaffair.se/lagringsviner. Vidare har Wine Affair även lanserat Instagramkontot @lagringsviner som löpande tipsar om viner för källaren.

Wine Affairs bästa tips för lagring av vin:

När du lagrar vin är det bäst att förvara dem i en vinkällare eller lagringsskåp men det fungerar även i ett mörkt rum eller i en garderob. Det viktigaste är att utrymmet inte har för snabba temperaturförändringar eller blir för varmt. Den perfekta temperaturen är mellan 8 och 12 grader.

Låt vinerna ligga mörkt och stilla. Ljus försämrar kvalitén på vinet och buller och vibrationer stör mognadsfällningarna och ger ett grumligt vin.

Viner behöver inte vara extremt dyra för att kunna lagras. Rätt flaskor för strax över 100 kronor kan vinna mycket på lagring i några år. Det är viktigt att vinet har en balans mellan tanniner, frukt och syra och om någon komponent är för låg så går dem inte att lagra.

Bygg gärna upp en samling med rött, vitt och mousserande vin i olika stilar. Då finns det alltid en flaska som passar till maten eller tillfället.

Köp minst två flaskor av varje vin och drick dem med något eller några års mellanrum för att följa utvecklingen. Ifall det finns lagringsutrymme är sex flaskor av samma vin att rekommendera.

Att vinflaskor behöver ligga ner för att lagras är en myt. För viner med skruvkork som förslutning bör vinerna lagras stående för att inte påverkas smakmässigt.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.