annons

Foto Pressbild
Foto Pressbild

Walker Bay

Pinot Noir

Familjeägda vingården Newton Johnson har gjort sig kända för sina eleganta Bourgogneliknande viner. Nu återkommer deras Walker Bay Pinot Noir som gjorde succé förra gången det presenterades på svenska marknaden. Den här gången ännu bättre i exceptionellt lyckade årgången 2021.

Distriktet Walker Bay ligger i undersköna dalen Hemel-en-Aarde, en paradisisk del av Sydafrika som väcker minnen av Körsbärsdalen i Astrid Lindgrens älskade Bröderna Lejonhjärta. Men här är inte bara vackert, det är dessutom en perfekt plats för vinodling. Särskilt trivs Pinot Noir utmärkt här i en jordmån av sönderdelad granit ovanpå röd lera som hjälper till att bevara vinterns nederbörd, och med ett klimat där solens värme balanseras av svala Atlantvindar.

Pinotälskande pappa Dave och mamma Felicity grundade familjeföretaget i mitten av 1990-talet. Idag drivs det av sönerna Bevan och Gordon. Vinmakare är äkta paret Gordon och Nadia som tagit plats bland landets mest hyllade med sina eleganta och balanserade viner av Pinot Noir och Chardonnay som påminner om de stora förebilderna i Bourgogne.

Walker Bay Pinot Noir är skapat av druvor från lite yngre stockar, dels från familjeegendomen, dels från noggrant utvalda, köpta druvor. Druvorna skördas under natten för maximal fräschör och förvaras i kylrum innan större delen av skörden avstjälkas och jäser med sin naturliga jäst, men även hela druvklasar ingår. Malolaktisk jäsning äger rum i fat av ek (en femtedel nya) från Bourgogne där vinet också lagras under elva månader. Vinet får sedan vila ytterligare sex månader på ståltank innan det buteljeras, utan klarning eller filtrering.

Resultatet är ett ungt, silkigt och mycket elegant vin som helt lever upp till devisen som finns på en skylt vid infarten till gården: ”A taste of heaven awaits You.”

Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir 2021 
| 209 kr | 750 ml | Nr 95109
Lanseras som TSV 2 juni | 4800 flaskor

Ursprung: Upper Hemel-en-Aarde Valley
Druvor: Pinot Noir
Karaktär: Ungt, silkigt och elegant vin med toner av viol, körsbär och kryddor. Ett vin med mjuka tanniner, välbalanserad syra och lång, nyanserad eftersmak.
Passar till: Rätter av fågel, kalv eller fläskkött. Fin match till mellanlagrade hårdostar.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.