Vinterdryck till vardags och fest
Foto: Spendrups

Vinterdryck till vardags och fest

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Det finns något för alla – alkoholfritt, klassiskt eller innovativt. Men hur ska du tänka då du ska kombinera dryck med mat?

Mörkret och kylan börjar krypa sig på medan produktionen på Spendrups Bryggeri går varm för att du ska kunna ställa dina favoritdrycker på bordet och skapa mysiga stunder, oavsett om de blir digitala eller med närmaste familjen i år.

Para mat och dryck – lättare än du tror
Att vi äter och dricker med alla våra sinnen är ingen nyhet. Och att få smakerna att gifta sig under en måltid är ofta lättare än man kan tro. Genom att följa några enkla tum-regler får du lätt till det.

Sill
När det är dags för sill kan du med enkelhet välja en lite lättare, mörk lager såsom ekologiska Melleruds Prima Julöl eller Mariestads Alkoholfria Julebrygd – av valfri alkoholhalt 5,8 %, 3,5 % eller 0,5 %.

Fetare mat
Oavsett om du väljer traditionella smaker eller provar något nytt under vintermånadernas festligheter, så tenderar vi att hålla oss till något fetare mat och tillbehör. I och med det så blir det för många självklart att dricka en mörkare öl. Man kan med fördel välja en winter ale till de köttigare rätterna, exempelvis Sleepy Bulldog Winter Ale. Till fet fisk som lax passar det bra med en mörk lager, såsom Melleruds Prima Julöl. Det mörka ölets något högre humlebeska passar även bra till den lite saltare skinkan och köttbullarna.

Vilt
Vilt erbjuder en bred kategori av smaker. Mustiga smaker passar bra ihop med öl av typen Mariestads Julebrygd 5,8 % eller Mariestads Alkoholfria Julebrygd. Kraftigare grytor gifter sig fint med ett smakrikt öl som Wisby Jul.

Desserter
Till söta desserter är det bra att hitta starka smaktoner
i drycken. Tänk mörk öl typ porter eller stout, exempelvis Wisby Kaffeporter, eller alkoholstark öl där alkoholen möter upp det söta i desserten.

Serveringstemperatur
Idealtemperaturen skiljer sig mellan olika ölsorter men vid 8–12 grader smakar den generellt som bäst. Därav kan man med fördel ta fram ölen från kylskåpet cirka 45 min innan servering.

Alkoholfri öl och julmust
Idag finns det ett brett utbud av alkoholfria alternativ till den kalla säsongen. Exempelvis Mariestads Julebrygd och flertalet varianter av spännande julmust från Nygårdas sortiment – bland annat klassisk julmust som lagrats på bourbonfat, cognacsfat, romfat eller ekfat.

Producerar mest ekologisk öl i världen
När Spendrups säger ekologiskt, då menar de 100 procent ekologiskt. Alla ekoöl är helt och hållet bryggda på ekologiska ingredienser. Något som är relativt ovanligt eftersom en öl kan klassas som ekologisk även om alla ingredienser inte är det.

Ekologisk humle är en råvara som kan vara svår att få tag på och därför ofta ersätts med icke-ekologisk humle. Spendrups är Sveriges största importör av ekologisk humle.

2019 bryggde Spendrups 11,7 miljoner liter ekologiskt öl vilket gör Spendrups till det bryggeri i världen som tillverkar mest ekologisk öl – alltifrån lager och pilsner till ale.

relaterat

Jill Johnson lanserar vårens vita vin - Nashville Stories Bianco
Vin

Jill Johnson lanserar Nashville Stories Bianco

Lagom till ljusare tider får vinfamiljen Nashville Stories tillökning. Det tredje släppet i Jill Johnsons vinserie heter Nashville Stories Bianco och är ett vitt vin från Piemonte i Italien.

Absolut satsar på nytt segment med Absolut Soda Lime & Cucumber
Blanddryck

Absolut satsar på nytt segment

Den 1 mars lanserar Absolut en nyhet i Hard Seltzer-segmentet; Absolut Soda Lime & Cucumber. RTD-sodan kommer att ingå i Systembolagets fasta sortiment.

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet
Matkasse

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet

De limiterade matkassarna, som är ett genuint mathantverk med nordiska råvaror från havet, är ett samarbete mellan Frida Ronge, gastronomisk ledare på restaurang TAK i Stockholm och Skagerrak Nordic Dry Gin.

En svenskfavorit blir veganvänlig i ny design
Vin

En svenskfavorit blir veganvänlig i ny design

Med omstart kommer ofta förnyelse och med den annalkande våren har Stoneleighs klassiska serie från Nya Zeeland förnyats. Looken har setts över och uppdaterats parallellt med att vinet numera klassas som helt vegansk.

Alkoholfritt utan kompromisser
Alkoholfritt

Alkoholfritt utan kompromisser

Lagom till vårens första värme lanserar Lazy Estate Sparkling Tea Lemongrass & Mint 0%, en ny sorts premiumbubbel som inte kompromissar på smak, kvalitet eller utformning.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.