annons

Vinterdryck till vardags och fest
Foto: Spendrups

Vinterdryck till vardags och fest

Det finns något för alla – alkoholfritt, klassiskt eller innovativt. Men hur ska du tänka då du ska kombinera dryck med mat?

Det finns något för alla – alkoholfritt, klassiskt eller innovativt. Men hur ska du tänka då du ska kombinera dryck med mat?

Mörkret och kylan börjar krypa sig på medan produktionen på Spendrups Bryggeri går varm för att du ska kunna ställa dina favoritdrycker på bordet och skapa mysiga stunder, oavsett om de blir digitala eller med närmaste familjen i år.

Para mat och dryck – lättare än du tror
Att vi äter och dricker med alla våra sinnen är ingen nyhet. Och att få smakerna att gifta sig under en måltid är ofta lättare än man kan tro. Genom att följa några enkla tum-regler får du lätt till det.

Sill
När det är dags för sill kan du med enkelhet välja en lite lättare, mörk lager såsom ekologiska Melleruds Prima Julöl eller Mariestads Alkoholfria Julebrygd – av valfri alkoholhalt 5,8 %, 3,5 % eller 0,5 %.

Fetare mat
Oavsett om du väljer traditionella smaker eller provar något nytt under vintermånadernas festligheter, så tenderar vi att hålla oss till något fetare mat och tillbehör. I och med det så blir det för många självklart att dricka en mörkare öl. Man kan med fördel välja en winter ale till de köttigare rätterna, exempelvis Sleepy Bulldog Winter Ale. Till fet fisk som lax passar det bra med en mörk lager, såsom Melleruds Prima Julöl. Det mörka ölets något högre humlebeska passar även bra till den lite saltare skinkan och köttbullarna.

Vilt
Vilt erbjuder en bred kategori av smaker. Mustiga smaker passar bra ihop med öl av typen Mariestads Julebrygd 5,8 % eller Mariestads Alkoholfria Julebrygd. Kraftigare grytor gifter sig fint med ett smakrikt öl som Wisby Jul.

Desserter
Till söta desserter är det bra att hitta starka smaktoner
i drycken. Tänk mörk öl typ porter eller stout, exempelvis Wisby Kaffeporter, eller alkoholstark öl där alkoholen möter upp det söta i desserten.

Serveringstemperatur
Idealtemperaturen skiljer sig mellan olika ölsorter men vid 8–12 grader smakar den generellt som bäst. Därav kan man med fördel ta fram ölen från kylskåpet cirka 45 min innan servering.

Alkoholfri öl och julmust
Idag finns det ett brett utbud av alkoholfria alternativ till den kalla säsongen. Exempelvis Mariestads Julebrygd och flertalet varianter av spännande julmust från Nygårdas sortiment – bland annat klassisk julmust som lagrats på bourbonfat, cognacsfat, romfat eller ekfat.

Producerar mest ekologisk öl i världen
När Spendrups säger ekologiskt, då menar de 100 procent ekologiskt. Alla ekoöl är helt och hållet bryggda på ekologiska ingredienser. Något som är relativt ovanligt eftersom en öl kan klassas som ekologisk även om alla ingredienser inte är det.

Ekologisk humle är en råvara som kan vara svår att få tag på och därför ofta ersätts med icke-ekologisk humle. Spendrups är Sveriges största importör av ekologisk humle.

2019 bryggde Spendrups 11,7 miljoner liter ekologiskt öl vilket gör Spendrups till det bryggeri i världen som tillverkar mest ekologisk öl – alltifrån lager och pilsner till ale.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.