Vill inte ursprungsmarka kott

Vill inte ursprungsmärka kött

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Swedish Tonic

Besöksnäringens organ Visita går emot regeringens förslag och ville inte att restaurangerna ska behöva ursprungsmärka sitt kött.
– Det ökar regelbördan och försvårar jobbskapandet, hävdar man som argument för att få slippa.

 

Regeringen vill alltså lagstifta om ursprungsmärkning av kött på restaurang.
Motivet är att konsumenternas möjlighet att göra upplysta val ska öka.

Men från Visitas sida hänvisar man till att restauranggäster redan idag kan få veta köttets ursprung om de frågar.

– Det är vikjonas-silhammar_VISITAtigt att konsumenten kan få information och sedan över två år finns en policy för information om råvarornas ursprung, säger Jonas Siljhammar som är vd för Visita.

– Frågar man efter köttets ursprung kan man redan idag reda få på den. Det enda förslaget innebär är ytterligare en reglering som ökar byråkratin och kostar företagen tid och pengar.

– Restauranger köper in sina råvaror från olika håll och ursprunget kan variera från en dag till en annan. Att då jobba med märkningar som i butik är inte en framkomlig väg, hävdar Siljhammar.

– Det bästa och säkraste sättet att som gäst få den informationen är att helt enkelt fråga personalen på restaurangen. Då får man aktuell information och v i uppmuntrar den dialogen mellan gäster och företag.

 

TEXT: TORBJÖRN KARLGREN

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.