annons

Vi vill ha hemrullade kottbullar

Vi vill ha hemrullade köttbullar

Julen närmar sig med stormsteg och denna vecka sker de stora matinköpen till julbordet. En del julmat köps även färdiglagad vilket för många kan minska julstressen. Demoskop har på uppdrag av Coops Matometer frågat en representativ grupp på mer än 1 200 svenskar vilka rätter som är måsten på julbordet, vad som måste vara hemlagat och vad man helst köper färdiglagat.

 

Inget riktigt julbord utan julskinka – det säger tre av fem svenskar. Däremot är julskinkans plats på julbordet inte lika stark bland yngre som hellre föredrar köttbullar och julmust, vilket en majoritet av 16-24 åringarna svarat. Matometerns färska undersökning visar även att den näst viktigaste rätten på julbordet enligt svensken är köttbullarna, vilket mer än  två av fem svarat, följt av inlagd sill och julmust, vilket mer än en tredjedel angett. Däremot är julmusten inte ett lika viktigt inslag på julbordet bland tillfrågade i åldern 56-75. Även den inlagda sillens plats på julbordet är delad, där tillfrågade i åldern 46-75 och män i större utsträckning vill ha sill på julbordet. Samtidigt ser yngre personer inte lika ofta den inlagda sillen som en del av sitt julbord då knappt en av fem i åldern 16-35 angett den som ett måste på julbordet.

Hemlagat eller färdiglagat?
Vad på julbordet som ska vara hemlagat eller köpas färdiglagat skiljer sig inte lika mycket mellan olika åldersgrupper, däremot ses vissa skillnader mellan könen. En majoritet av de tillfrågade männen och kvinnorna är däremot eniga om att det är viktigast att köttbullarna är hemlagade, tätt följt av Janssons Frestelse . Därefter följer julskinkan i popularitet, men här skiljer det sig mellan könen. För tillfrågade män är det extra viktigt att julskinkan är hemlagad, vilket mer än två av fem svarat, samtidigt som bara var tredje kvinna tycker detsamma. För tillfrågade kvinnor är det viktigare att lussebullarna är hemlagade, vilket nästan två av fem svarat.

De populäraste rätterna att köpa färdiglagade är prinskorv (49 procent), glögg (42 procent) och rökt eller gravad lax (38 procent). Tillfrågade kvinnor är dock i större utsträckning intresserade av att köpa färdiglagad prinskorv, vilket en majoritet svarat, och rökt eller gravad lax vilket 44 procent svarat. Bland tillfrågade män vill 43 procent ha färdiglagad prinskorv och 31 procent färdiglagad rökt eller gravad lax.

 

Vad på julbordet kan du inte vara utan?
#1 Julskinka (60%)
#2 Köttbullar (44%)
#3 Inlagd sill (36%)
#3 Julmust (36%)
#5 Janssons Frestelse (34%)
#6 Ägg (25%)
#6 Prinskorv (25%)
#8 Vörtlimpa (17%)
#9 Glögg (16%)
#10 Risgrynsgröt (15%)
#10 Rödbetssallad (15%)

Vad på julbordet tycker du måste vara hemlagat?
#1 Köttbullar (57%)
#2 Janssons Frestelse (53%)
#3 Julskinka (38%)
#4 Lussebullar (32%)
#5 Julgodis (18%)
#5 Inlagd sill (18%)

Vad på julbordet köper du helst färdiglagat?
#1 Prinskorv (49%)
#2 Glögg (42%)
#3 Lax (rökt eller gravad) (38%)
#4 Rödbetssallad (34%)
#5 Julsenap (33%)

Om Coops Matometer
Coops Matometer är Sveriges största undersökning om vad människor i Sverige äter till vardags och utgör i dagsläget av en databas med information om mer än 450 000 måltider. Undersökningen görs av Coop tillsammans med Demoskop. Matometerns databas uppdateras varje vecka med 6 000 nya måltider från en riksrepresentativ grupp i åldern 16-75 med information om vad de äter, när de äter och vem som äter.

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.