I slutet av mars kommer nya veganska panerade filéer från ett känt varumärke inom vegansk mat.
– Det är vårt tredje veganska alternativ till fisk – vegansk sjömat gör succé. Vi började med en version av den klassiska fiskpinnen och nu kommer vår andra filé, säger Gill Riley, International Marketing and Innovation Director på Quorn Foods.
Filéerna är helt veganska och har en brödig panering som är smaksatt med citron och peppar och utgör ett krispigt täcke för filén. Sedan tidigare erbjuder varumärket en vegansk variant av fiskpinnar, en produkt som väckte stor uppmärksamhet när den kom. Dessutom finns en klassisk brittisk fish & chips-filé, den har ett sprött och krispigt täcke av frityrsmet.
Varför ska man då äta vegansk fisk?
Marknaden har förändrats kraftigt de senaste decennierna. WWF konstaterar i sin rapport ”Stockholms framtida havsområden” att det kommersiella fisket och fritidsfisket i Östersjön har fått kraftigt minskade bestånd.
– Frågor som utfiskning och påverkan av ekosystem har en konkret och känslomässig relevans för många då det handlar om vår närmiljö. Då känns ett veganskt alternativ tryggt för många, säger Gill Riley. Att vi fått till väldigt bra veganska alternativ till fisk är också en förklaring till succén. Det gav stort genomslag när vår första produkt var ett bra alternativ till fiskpinnar som alla har en relation till och många har älskat sen de var små, säger Gill Riley.
Vi på redaktionen tycker iallafall att det ser väldigt gott ut!
Här nedan kommer ett recept.
Recept på veganska fisk-tacos 2 portioner 1 paket Vegan Panerade Filéer - Citron & Peppar (200 g) 1 gurka 3 tomater 1 morot 1 huvudsallad Guacamole: 2 avokados 1 grön chili 2 vitlöksklyftor 1 lime Salt Peppar Tillbehör: Tortillabröd, Koriander, Vegansk fraîche. 1Tillaga filéerna enligt anvisning på förpackningen. 2. Skär tomaterna och gurkan. Hyvla moroten. Ta loss salladsbladen från stjälken. 3. Guacamole: kärna ur och grovhacka avokado, chili och vitlök. Mixa med pressad lime, salt och peppar. 4. Grilla tortillabröden snabbt på varje sida. 5. Servera filéerna med tortillabröd, grönsaker, guacamole och vegansk fraîche. Toppa med koriander.