annons

Världens mest miljövänliga rom nu i Sverige
Fairtrade-märkta Flor de Caña 7 Rom lanseras 1 juni på Systembolaget. Foto: Berntson Brands

Världens mest miljövänliga rom nu i Sverige

Äntligen kommer Flor de Caña till Sverige. Denna lagrade single estate -rom från Nicaragua med fair trade-märkning lanseras på Systembolaget 1 juni. Flor de Caña från 1890 är världens mest miljövänliga rom.

Äntligen kommer Flor de Caña till Sverige. Denna lagrade single estate-rom från Nicaragua med fair trade-märkning lanseras på Systembolaget 1 juni. Flor de Caña från 1890 är världens mest miljövänliga rom.

För svenskarna är Flor de Caña kanske en nyhet men det är ett av världens största premium-märken. Årligen säljs över 5 miljoner nioliterslådor i 70-talet länder världen över. Destilleriet grundades 1890 av Alfredo Francisco Pellas och drivs nu i femte generationen.

Rommen görs på melass från ekologiskt odlade sockerrör på den egna plantagen intill den aktiva vulkanen San Cristóbal som senast hade utbrott 2014.

I romvärlden är sötning vanligt. Särskilt i Sverige dricker vi gärna sötad rom som innehåller upp till 30 gram socker per liter. Flor de Caña har inget tillsatt socker alls.

– En bieffekt av sötning är att aromerna bedövas, menar Lykke Berntson, marknadschef på Berntson Wine & Spirits. Naturlig sockerfri rom smakar helt enkelt mer. Flor de Caña får stor uppmärksamhet internationellt både för den höga kvaliteten och sitt fair trade-arbete.

Flor de Caña var ett av de första globala spritmärkena som fick fair trade-märkning. Med miljötänket följer också ett samhällsansvar. För varje flaska som säljs världen över får de 1 000 anställda en summa som de kan investera i samhällsnyttiga företag. Det handlar om allt från hälsokliniker och skolor med stipendiefonder till lokala miljöprojekt.

– Vi vill ge våra anställda inflytande över sin vardag och stärka deras roll i lokalsamhället, säger destilleriägaren Carlos Pellas Chamorro. Att lokalsamhället fungerar är lika viktigt som en bra lön. Bryr vi oss om vår livsmiljö kan vi förbättra både klimat och levnadsvillkor tillsammans.

För att motverka skövlingen av regnskogen återplanterar företaget träd. Varje år sätts 50 000 plantor och på 14 år har det blivit 700 000 träd. Kretsloppstänket går igen i produktionen. Pannorna drivs av 100 % förnybar energi och den koldioxid som alstras under jäsprocessen släpps inte ut i atmosfären utan tas tillvara.

Flor de Caña Gran Reserva 7 Years finns från och med 1 juni här.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.