annons

whiskyprov

Världens dyraste whiskyprovning på Upper House

Den exklusiva provningen äger rum den 1–3 november på Upper House hotell i Göteborg. Det handlar om 54 stycken oöppnade flaskor av Ichiro’s Malt Card-serie från Hanyu-destilleriet i Japan. Det är den svenska whiskyentusiasten Pye Palm som står bakom evenemanget och själva provningen leds av whiskyexperten Stefan Van Eycken. Med endast 48 platser runt bordet är kostnaden för en biljett runt 200 000 kronor.

Det är sällan en komplett kortlek av Ichiro’s Malt Card Series kommer ut på marknaden. Senast var på en Sotheby-auktion 2017, då den klubbades för 455 000 dollar.

– Det uppskattade värdet av hela kortleksserien ligger på runt 775 000 dollar. Den skulle naturligtvis kunna auktioneras ut, men jag tycker det är mycket roligare att få dela upplevelsen med andra whiskyentusiaster, säger Pye Palm, som har fått ihop sin samling genom de många resor han gjort till Japan under de senaste 30 åren.

Samlingen motsvarar en komplett standardkortlek, en ”full deck”, med 52 flaskor som representerar ett spelkort vardera, plus två jokrar. Samtliga flaskor har originaletiketter och är signerade av Ichiro Akuto, sonson till destilleriets grundare. När destilleriet stängde år 2000 lyckades han rädda 400 fat, och av de bäst bevarade årgångarna mellan 1985 och 2000 buteljerade han sin spelkortssamling.

– Ichiro’s Malt Card Series är en av de mest ikoniska serierna i whiskyvärlden. Det är andra gången en fullständig provsmakning av serien kommer att hållas, men det är första gången alla flaskor öppnas specifikt för provning, säger den belgiska författaren och experten på japansk whisky, Stefan Van Eycken, som leder provningen i november.

Evenemanget kommer att arrangeras på femstjärniga hotellet Upper House och inkluderar även en middag på Michelinrestaurangen Upper House Dining, en takrestaurang på 25: e våningen med utsikt över Göteborg.

Whiskyseminariet delas upp i fyra provningar, så kallade flighter. Varje provning kommer att innehålla 13–14 flaskor och man smakar 1 cl av varje – alla med sin en egen, unika smak.

– Hanyu-whiskyn har en mycket speciell karaktär och Ichiro själv brukar säga att det inte liknar någon annan whisky du tidigare smakat. Ta några färska och mogna frukter, färgglada rotgrönsaker, brunt och vitt socker och några exotiska kryddor. Blanda sedan allt i ett glas tillsammans med både söt och sur fruktjuice. Det är nog det bästa sättet jag kan beskriva den på, säger Stefan.

Som en extra bonus kommer dessutom en begränsad utgåva av ytterligare en whisky att släppas.

Alla som deltar i whiskyprovningen i Göteborg blir hedersmedlemmar i Monochrome Joker Club. Pye grundade klubben som en förlängning av whiskyprovningsseminariet och medlemskapet är exklusivt för dem som har smakat samtliga 54 flaskor i Ichiro’s Malt Card Series.

– Jag tyckte att det skulle vara kul att skapa ett forum för likasinnade – ett gäng passionerade whiskyentusiaster som träffas på Hanyu-provningar runt om i världen, säger Pye.

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.