annons

Foto Pressbild
Foto Pressbild

Världens äldsta

nykomling på påskbordet.

På påskbord, och även midsommar- och julbord för den delen, är det sill och nubbe som gäller för många vuxna svenskar. Brännvinet har sin självklara plats bland svenska traditioner då brännvinsbordet var föregångare till dagens smörgåsbord. I år introduceras en ny dryck som passar utmärkt till favoriterna på buffén – VASA 1628. Så anamma vårt kulturarv och duka upp ett historiskt brännvinsbord i påsk.

VASA 1628 är ett nytt svenskt brännvin som är återskapat av världens äldsta spritfynd som hittades i samband med bärgningen av regalskeppet Vasa. Nu gör det för första gången entré på påskbordet.

Sill- och snapsinledningen på våra smörgåsbord är en kvarleva från det så kallade Brännvinsbordets smaker och funktion och återfinns alltjämt i den svenska matkulturen. Brännvinsbord skapades på 1500-talet och var en förrättsmåltid bestående av fem delar: ett par olika sorters bröd, smör, en eller två sorters ost eller potkäs, fisk t.ex. rimmad eller gravad lax eller en sillinläggning, någon korv, rökt, spicket eller torkat kött, samt ett par-tre sorters kryddat brännvin. Det hade sin storhetstid under 1700-talet och utvecklades under 1800-talets början till det smörgåsbord som vi känner idag.

Chief Blender Daniel Borg har genom lukt- och smaktester samt kemiska analyser och forskning på destillering på 1600-talet lyckats ta fram ett recept som helt matchar spriten som hittades på Vasaskeppet. VASA 1628 har en smak av anis och inslag av ek och rekommenderas att serveras kyld som en snaps eller rumstempererad som en avec, perfekt på dagens påskbord eller till påskens desserter.

Smakprofil VASA 1628, art. nr41312
Pris:
 501 SEK
Alkoholhalt: 33%.
Storlek: 700 ml
Doft: Rik och kryddig doft av anis, undertoner av vanilj.
Smak: Smak av anis och inslag av ek. Len och lite söt i smaken.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.