annons

Varannan svensk vill minska matsvinnet

Varannan svensk vill minska matsvinnet

Text: Helena Pedone

63 procent av svenskarna vill veta mer om hur de minskar matsvinnet och varannan svensk bestämmer sig redan i mataffären för att inte slänga mat, trots detta slängs det 50 kilo mat per person varje år. Vi ser en ökad motivation och medvetenhet hos konsumenterna, samtidigt som konsumenterna litar på sina butiker när det kommer till säkerhet kring produkter, dock anser många att de saknar kunskap gällande livsmedel, vanor och ansvar.

– Vår undersökning visar att många konsumenter anser att de vet för lite om hur de ska göra när det kommer till vad som är rätt och fel gällande livsmedel, vanor och ansvar. De efterlyser riktlinjer och guidning från landets myndigheter inom livsmedel och från livsmedelshandel, säger Gabriella Finnborg, vd för Prat PR.

En halv miljon ton ätbar mat och dryck slängs varje år i svenska hushåll enligt Statistiska centralbyrån – 50 kilo mat och dryck per person. Är du en av dem som planerar dina matinköp och bestämmer dig redan i affären för att inte slänga mat?

En ny undersökning Prat PR har gjort i samarbete med Yougov visar att många väljer att ha bättre koll på maten som de handlar, 70 procent tar vara på maten och fryser in mat och matrester medan var femte svensk köper mindre förpackningar för att slippa slänga mat.

Konsumenter gott förtroende för sina butiker

Var tredje svensk har förtroende för svensk livsmedelsindustri medan knappt en av fem har förtroende för importerade livsmedel. Svenskar litar mer på att svenska livsmedelsföretag har korrekta innehållsförteckningar, är ekologiska, har korrekt ursprungsmärkning och rimliga mängder salt i sina produkter. Däremot har svenskarna sämre förtroende för svensk livsmedelsindustri när det gäller besprutning, tillsatser, transfetter, färgämnen och sockermängder. Svenskarna vill ha rena och äkta råvaror, 81 procent, de vill även att livsmedlen ska ha ursprungsmärkning, 77 procent, medan 65 procent vill att det ska vara närproducerat.

–  Det finns mycket kvar att göra för att öka konsumenternas trygghet och säkerhet när det gäller förtroende för livsmedel både från regeringens håll med riktlinjer och lagar, men även från livsmedelsbranschen i fråga om insatser för ökad transparens och information, säger Gabriella Finnborg.

Fakta om matsvinn

  • Nästan hälften av alla svenskar, 48 procent, slänger lika mycket mat nu som de gjorde för ett år sedan. 44 procent slänger mindre mat.
  • 63 procent vill veta mer om hur de ska minska matsvinnet.
  • 81 procent vill slänga mindre för att det är ekonomiskt slöseri att slänga mat.
  • 57 procent vill slänga mindre av miljöskäl.
  • 24 procent vill att maten ska räcka till fler människor på jorden, i stället för att några slänger mat.
  • 59 procent slänger mat om den är dålig och inte för att ”bäst före”-datumet är passerat.
  • 47 procent har koll på maten i kylen och låter inget bli gammalt så att det måste slängas.

 

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.