annons

Var tredje maltid vegetarisk

Var tredje måltid vegetarisk

Mer än var tredje måltid vegetarisk i storstäderna

Den vegetariska trenden fortsätter att vara stark. I november var hela 34,6 procent av måltiderna i storstadsregionerna lakto-ovo vegetariska visar Matometerns Vego-index som baserar sig på 12 000 måltider.

Under november var 31,4 procent av luncherna och/eller middagarna i Sverige vegetariska. Det är den hösta noteringen sedan april i år och en ökning med en halv procentenhet jämfört med november 2017, det kan låta lite, men innebär 26 miljoner fler vegetariska måltider per år.

Allra flest vegetariska rätter äts i storstäderna som i november når 34,6 procent, medan andelen ligger på 30,1 procent i andra stadsdominerande områden för att sedan sjunka 26,5 procent i övriga landet.

Av Sveriges tre största kommuner ligger Stockholm i topp även när det gäller vego-ätandet med 37,8 procent, följt av Göteborg (36,9 %) och Malmö (32,2%). De vegetariska måltiderna blir populärare både bland män och hos kvinnor under november, men som tidigare är det tydligt att det är kvinnorna som oftast väljer vegetariskt.

 

Sammanfattning av Matometerns Vego-index i november:

  • Vego-index ökar tydligt i åldrarna 65-75 år och ligger nu på 34,2 procent jämfört med 32,6 procent för ett år sedan.
  • För kvinnor ligger Vego-index på 36,5 procent och är högst i åldrarna 25-34 år (39,3%) och lägst för dem mellan 45-54 år (31,8%).
  • För män ligger Vego-index på 26,2 procent, jämfört med 25,1 procent för ett år sedan. Högst är det för män mellan 65-75 (30,2%) och lägst för de som är mellan 16-24 år (21,7%).
  • De som tränar mycket äter oftare vegetariskt än de som inte alls motionerar. De som tränar 3-4 gånger per vecka har ett Vego-index på 34,0 medan de som inte alls tränar ligger på 25,3.

 

 

Källa:

Coops matometer

Matometerns Vego-Index beskriver i vilken utsträckning den vuxna svenska befolkningen väljer att äta lakto-ovo vegetariska måltider.

Indexet fokuserar på vegetariska val till lunch och/eller middag och säger inget om hur många som är vegetarianer. Matometerns vego-index baseras på ett löpande medelvärde över tre månader och baseras på cirka 12 000 unika svar om cirka 24 000 luncher eller middagar. Resultaten insamlas via Norstats slumprekryterade webbpanel och sammanställs av Demoskop på uppdrag av Coops Matometer.

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.