Vaga att krydda lite mer

Våga att krydda lite mer!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Det kryddas för lite i de svenska köken, det visar en ny undersökning från varumärket Santa Maria. I genomsnitt kryddar alla som följer ett recept, utan att måtta upp sina kryddor, sin mat hela 26 % mindre än vad de tror. Det betyder att maträtten bara får tre fjärdedelar av den kryddighet som receptet avsett.

 

I den nyligen genomförda undersökningen har Santa Maria bett deltagare att måtta en tesked genom att hälla upp grovmalen svartpeppar på fri hand. Resultatet visar ett medelvärde på 3,7 ml vilket innebär att de som måttar på fri hand i snitt kryddar 1,3 ml för lite per tesked. I målgruppen 55+ var felmarginalen ännu större, de kryddar sin mat hela 31 % för lite.Santamaria_mestanvänd

– Vi har länge vetat att det generellt sett kryddas på tok för lite i de svenska köken, både gällande antal kryddor som används regelbundet och i vilka mängder. Detta var en insikt vi hade med i beräkningarna när det nya locket togs fram. Däremot så visste vi inte hur fel många konsumenter faktiskt har när de tror att de måttat upp en tesked, säger Anja Kempe, Country Marketing Manager på Paulig Foods och för varumärket Santa Maria.

Undersökningen har tagits fram i samband med lanseringen av Santa Marias nya lock till deras kryddburkar, som bland annat försetts med ett integrerat mått som hjälper konsumenter att krydda rätt.

Det nya locket har tagits fram för att underlätta användandet av kryddor på flera sätt. Locket har försetts med ett inbyggt teskedsmått. Vissa kryddor har också blivit av med sprinklern som tidigare funnits under locket, vilket gör det lättare och framförallt roligare att frikrydda om man föredrar det.

Med den uppdaterade designen får locket även ett klistermärke på toppen. Det gör produkterna lättare att hitta både i butik och hemma. Det nya locket är även designat för att kunna öppnas med ett enhands-grepp.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.