Det kryddas för lite i de svenska köken, det visar en ny undersökning från varumärket Santa Maria. I genomsnitt kryddar alla som följer ett recept, utan att måtta upp sina kryddor, sin mat hela 26 % mindre än vad de tror. Det betyder att maträtten bara får tre fjärdedelar av den kryddighet som receptet avsett.
I den nyligen genomförda undersökningen har Santa Maria bett deltagare att måtta en tesked genom att hälla upp grovmalen svartpeppar på fri hand. Resultatet visar ett medelvärde på 3,7 ml vilket innebär att de som måttar på fri hand i snitt kryddar 1,3 ml för lite per tesked. I målgruppen 55+ var felmarginalen ännu större, de kryddar sin mat hela 31 % för lite.
– Vi har länge vetat att det generellt sett kryddas på tok för lite i de svenska köken, både gällande antal kryddor som används regelbundet och i vilka mängder. Detta var en insikt vi hade med i beräkningarna när det nya locket togs fram. Däremot så visste vi inte hur fel många konsumenter faktiskt har när de tror att de måttat upp en tesked, säger Anja Kempe, Country Marketing Manager på Paulig Foods och för varumärket Santa Maria.
Undersökningen har tagits fram i samband med lanseringen av Santa Marias nya lock till deras kryddburkar, som bland annat försetts med ett integrerat mått som hjälper konsumenter att krydda rätt.
Det nya locket har tagits fram för att underlätta användandet av kryddor på flera sätt. Locket har försetts med ett inbyggt teskedsmått. Vissa kryddor har också blivit av med sprinklern som tidigare funnits under locket, vilket gör det lättare och framförallt roligare att frikrydda om man föredrar det.
Med den uppdaterade designen får locket även ett klistermärke på toppen. Det gör produkterna lättare att hitta både i butik och hemma. Det nya locket är även designat för att kunna öppnas med ett enhands-grepp.