annons

Nu släpps tre nya produkter från Kavalan – den prisbelönta taiwanesiske whiskyproducenten
Foto: Altia

Tre nya produkter från prisbelönt taiwanesisk whiskyproducent

Sedan 15 juni har svenskarna möjlighet att stifta bekantskap med en ny, exklusiv serie från ett destilleri som har gjort sig känt för att skapa särpräglad och exklusiv whisky.

Sedan 15 juni har svenskarna möjlighet att stifta bekantskap med en ny, exklusiv serie från ett destilleri som har gjort sig känt för att skapa särpräglad och exklusiv whisky.

Kavalan är något så unikt som en asiatisk whiskyproducent i världsklass. Destilleriet ligger närmare bestämt i Taiwan och framställer en karakteristisk produkt som alltsedan den första buteljen lanserades 2008 har tagit världen med storm.

Kavalan har visat att det går att skapa enastående bra whisky utanför de stora whiskyländera. De har uppmärksammats och lovordats av världens främsta whiskyrecensenter och fått ett oräkneligt antal priser och utmärkelser. 2017 fick de den åtråvärda titeln ”Distiller of the Year” i prestigefulla International Wine & Spirits Competition.

Det varma, fuktiga varma klimatet i Taiwan gör att whiskyn mognar nästan okontrollerbart fort. Lång tid på fat är alltså inte alltid avgörande för att utveckla smaker och uppnå komplexitet.

– Kavalan har visat att ålder inte längre definierar en bra whisky. Tre års lagring i Taiwan motsvarar åtta till tio år i Skottland. Destillatet blir dessutom ovanligt rent eftersom det inte behöver ligga lika lång tid på fat som ”finkligare” sprit för att utvecklas till en god whisky, säger Tor Arne Fuglestveit, Senior Brand Manager på Altia.

Angel’s share är ett annat faktum som visar på de säregna förhållandena för whiskylagring i det taiwanesiska klimatet. Det är ofta 40 grader varmt i lagerhusen och varje år försvinner så mycket som upp till 10 procent av destillatet till änglarna, jämfört med i Skottland, där de tar cirka 2 procent.

Kavalan produceras av King Car Whisky Distillery, som är ett av de tekniskt mest avancerade destillerierna i världen. Anläggningen ligger på nordöstra delen av den taiwanesiska huvudön. Området har landets renaste luft och kristallklart vatten från Snowy Mountain samt havsbrisen som sveper in över området, som gynnar whiskyns kvalitet.

I juni släpptes tre nya single malt som alla har vunnit både guldmedaljer och fått andra internationella erkännanden och utmärkelser:

Kavalan Solist Vinho Barrique

Kavalan Solist Rum Cask

Kavalan Solist Port Cask

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.