annons

kocktalanger

Tre kvinnliga kocktalanger rekryteras som elever i Svenska Kocklandslaget

Svenska Kocklandslaget kan nu stolt presentera tre elever som rekryterats till laget genom Malin Söderströms stipendium. Stipendiet som startades för två år sedan är ett initiativ som syftar till att få fler kvinnor att söka till laget. De tre unga kvinnorna som framöver kommer att ingå i laget är: Matilda Ewaldh 22 år, Hanna Claesson 20 år och Matilda Pylkköö 19 år. Tillsammans med resten av medlemmarna inleder de nu en intensiv träningsperiod för att kunna stå på pallen som guldmedaljörer under Culinary World Olympics 2020.

Foto: Per-Erik Berglund, Znapshots. Från vänster i bild: Hanna Claesson, Matilda Ewaldh och Matilda Pylkköö.

 

Malin Söderströms stipendium är ett gemensamt initiativ från Team Manager Fredrik Andersson och Malin som var en av de första kvinnliga kockarna i Svenska Kocklandslaget. Huvudsyftet med stipendiet är att få in fler kvinnliga kockar och konditorer i laget och man vill också inspirera fler kvinnor att tävla i matlagning överlag. Förutom en plats som elev i Svenska Kocklandslaget får stipendiaterna möjlighet att vidareutveckla sina kunskaper tillsammans med Svenska Kocklandslaget och deras samarbetspartners fram till Culinary Olympics i februari 2020.

Bland ett tjugotal sökande kvinnor mellan 19 och 23 år, var det tre som stod ut lite extra. Dessa handplockades av Fredrik Andersson och Malin Söderström till den slutgiltiga laguppställningen inför OS 2020. Nu har de nyligen gjort sin första träning med laget och de har tilldelats viktiga uppgifter baserat på deras olika kompetensområden. I början av maj kommer de vara med på sin första skarpa varmköksupplagning. Här kommer nivån på varmköksmenyn inför OS bedömas av 80 sittande gäster.

Matilda Ewaldh är 22 år gammal och arbetar idag på restaurang Grano i Göteborg och Skärets krog på Smögen. Matilda kommer att jobba nära kockarna Henric Herbertsson, Ludwig Tjörnemo och Anders Isaksson. Hennes huvudsakliga uppgifter under OS kommer vara att jobba med förrätten under tävlingsmomentet Varmköket. Hon kommer även att arbeta med showfat och tapas på Chefs Table, som i år ersätter Kalla Bordet.

Den andra medlemmen är 20-åriga Hanna Claesson. Hanna jobbar idag som kock på restaurang Galleriet på Görvälns slott. Hon har breda kunskaper som både konditor och kock, men kommer under OS främst att jobba med desserter och petit fourer tillsammans med konditorerna Kasper Kleihs, Sebastian Pettersson och Anton Husa.

Den tredje rekryteringen är Matilda Pylkköö, 19 år. Mathilda kommer från Stockholm och går sitt sista år på Tumba Gymnasium. Hon kommer jobba nära kockarna Jimmi Eriksson, Anders Karlsson och Daniel Haynes, främst med varmrätten under Varmköket samt tallriksrätter och tapas på Chefs Table.

Trots att de är så unga är kunskapsnivån på våra elever mycket hög. Vi är supernöjda över att kunna välkomna Matilda, Hanna och Matilda till laget då de är tre personer som i allra högsta grad kommer att bidra till slutresultatet i OS. Vi är nu också några steg närmre en jämnare könsfördelning i laget och har stora förhoppningar om att de under nästa tävlingsperiod kommer att söka platser hos oss eller i juniorlaget, säger Fredrik Andersson, Team Manager i Svenska Kocklandslaget.

Det som ingår i stipendiet är:

 • Plats som elev i Kocklandslaget april 2019 – februari 2020
 • Mentorskap av Kocklandslagets Team Manager Fredrik Andersson och Malin Söderström
 • Utrustning och utbildning i knivslipning från JA Sundqvist
 • Arbetskläder och skor från Kocklandslagets partners Segers & Arbesko
 • Praktik på 1-stjärniga Operakällaren i Stockholm
 • Utbildning i Fiskhamnen tillsammans med FiskIdag, Göteborg
 • Styckningskurs på Fällmans Kött
 • Grönsaksutbildning på Grönsakshallen Sorunda
 • Utbildning på Gastromerit sponsrad av Martin & Servera
 • Utbildning hos Arla
 • Utbildning med Werners Gourmetservice
 • Hållbarhetsutbildning med Unilever Food Solutions

 

Slutgiltig laguppställning inför OS 2020:

 

Team Manager:

Fredrik Andersson

 

Team Captain:

Jimmi Eriksson

 

Kockar:

Anders Karlsson

Daniel Haynes

Henric Herbertsson

Ludwig Tjörnemo

Anders Isaksson

 

Konditorer:

Kasper Kleihs

Sebastian Pettersson

Anton Husa

 

Elever:

Matilda Ewaldh

Hanna Claesson

Matilda Pylkköö

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

 • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.