annons

Toppbetyg för Xavier Châteauneuf du Pape
Foto: Altia

Toppbetyg för Xavier Châteauneuf du Pape

Den första ekologiska årgången av vinet Xavier Châteauneuf du Pape får mycket goda omdömen i internationell vinpress.

Den första ekologiska årgången av vinet Xavier Châteauneuf du Pape får mycket goda omdömen i internationell vinpress.

Den nya årgången av Xavier Châteauneuf du Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, blåbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av blommor och mörk choklad. Smaken är fyllig och komplex med toner av björnbär, blåbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao, söt lakrits och lagerblad. I den långa eftersmaken finns en lätt salt förnimmelse som Xavier ofta eftersträvar.

– Vinet har ett balanserat avslut med fina mineraltoner vilket är lite av Xaviers signum. Tillsammans med en tydlig fräschör gör dessa egenskaper att vinet passar väldigt bra till många olika maträtter. En av mina favoriter som jag gärna serverar är en vildsvinsstek med rotsaker och örtig gräddsås, säger Alexandre Schuster, senior brand manager på Altia.

Fokus på miljö och hållbarhet
– Xavier Vignon har ett stort hållbarhetsfokus i sin vinproduktion och han är en av de mest innovativa franska vinmakarna som jag arbetat med. Han är en pionjär med stor yrkesskicklighet som kan konsten att skapa välkomponerade viner, säger Alexandre Schuster.

Alla druvor som används i Xavier Vignons viner odlas på ett hållbart sätt och för varje år blir fler av hans viner ekologiska. Målet är att allt ska vara ekologiskt odlat och producerat inom fem år. Genom den nya årgången av Xavier Châteauneuf du Pape är vinhusets båda viner i Systembolagets fasta sortiment nu ekologiska. Efter hand kommer även de viner som finns i beställningssortimentet att bli det.

”Moget och sexigt”
Internationellt har många erkända journalister lovordat Xavier Vignons 2017 Châteauneuf du Pape. Jeb Dunnuck gav vinet 92-94 poäng och skrev:
”Jag älskar Châteauneuf du Pape Xavier 2017, ett moget, sexigt och fylligt vin med en underbar känsla av renhet och elegans. Med smak av björnbär, svarta vinbär, malen svartpeppar och toner av grafit samt en fantastisk blommig karaktär är det redan en glädje att dricka men det kommer att utvecklas bra tack vare sin balans.”

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.