20190117

Topp 10 gastronomiska destinationer

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

TheFork, Europas ledande platform för bordsbokning online, avslöjar topp 10 gastronomiska destinationerna för nyårsafton i de europeiska länder TheFork finns i, baserat på statistik för middag den 31 december från webbplatsen.

Och här är listan!

1.Paris

Finns det något annat land som är mer känt för sin mat än Frankrike? Det franska köket är världens mest kända och metoderna samt tekninkerna som används anses vara en vitkig del i grundutbildningen för en kock. Både traditionella och mer avancerade recept är sofistikerade. Inför nyårsafton är de mest bokade restaurangerna traditionella och som bland annat serverar foie gras och franska ostar. Några exempel? Café le Baron, Chez Fernand Christine, Le Petit Commines.

2.Rom

Det romerska köket består av fräscha, säsongsbetonade och enkla ingredienser vilka är typiska för regionen Lazio. Under nyårsmiddagen serveras gärna goda pajer, skaldjur samt friterad mat. De mest bokade restaurangerna såhär långt är traditionella ”Osterias” och fiskrestauranger som till exempel Poldo e Giannam Sa Tanca Crostaceria och Virginiae.

3.Madrid

En stad full av liv och olika kulturer som bjuder på en mix av olika gastronomiska traditioner. Utöver de traditionella rätterna så som tapas, äter man vindruvor för ett lyckosamt nytt år. I val av restaurang, föredrar användare av TheFork kreativa och internationella restauranger som till exempel Brasayleña – Plaza Mayor, MACAO and Grazie Mille.

4.Barcelona

Den gastronomiska scenen i Barcelona är som en dynamisk kombination av det katalanska köket och många olika influenser från andra kulturer. Paletten är tydligt influerad av medelhavets smaker genom olivolja, färska grönsaker, fisk och kött. Just nu är de mest bokade restaurangerna för nyårsafton internationella restauranger samt gourmetrestauranger som Cachaca, Antigua och El Racó d’en Cesc.

5.Lissabon 

Från grillade sardiner till bakverket pastéis de Belém, maten i Lissabon är lika tilltalande som staden själv. Likt traditionen med vindruvor i Spanien så äter man tolv russin tillsammans med mousserande vin på nyår. För nyårsfirandet så väljer många av TheForks användare väldigt olika typer av restauranger, från de med typiska rätter så som Café de São Bento till de mer internationella som Duplex – Restaurante&Bar.

6.Milano

Milano, den italianska nattklubbshuvudstaden, erbjuder även ett stort utbud av restauranger. Alltifrån det typiska och smakrika milanesiska köket till det väldigt kreativa och spännande smaker går att hitta. TheForks användare är splittrade mellan de som föredrar spännande kötträtter som hos Barart Bistrot till exempel och de som föredrar en middag med fisk som huvudråvara när det gäller val av meny för nyårsmiddagen. Slutet på året är också en fin möjlighet att prova high-end-restauranger som Identità Golose Milano powered by TheFork.

7.Bryssel

Utanför landets gränser är Belgien mest känt för sin choklad, våfflor, pommes frite och öl men det belgiska köket är betydligt mer varierande med rätter från olika regioner men också med influenser från grannländerna Frankrike, Tyskland och Nederländerna. På nyårsafton är traditionella rätter med kött och fisk de mest populära som på restaurangerna Chez Jacques och Grimbergen Café.

8.Amsterdam

Turismen i Amsterdam blomstrar och enligt Eater så drar Amsterdams mat- och restaurangscen fördel av dessa blomstrande tider. Antalet restauranger som erbjuder internationell mat, high-end smaker och nederländska rätter ökar. Såhär långt inför nyår är de mest sökta restaurangerna på TheFork gourmetrestauranger som Saffraan aan de Amstel Brasserie FLO Amsterdam och The Lobby Fizeaustraat Restaurant & Bar (Hotel V).

9.Porto

Landet av hav och berg, gastronomin i Porto reflekterar olikheterna i regionens landskap utifrån vart ingredienserna är producerade. Typiska rätter är francesinha, Tripas à Moda do Porto samt rätter med torsk som huvudråvara och den mest välkända drycken är portvin. Två restauranger som erbjuder lokal och traditionell meny är till exempel Elebê Entreparedes och éLeBê Centro.

10.Florens

Likt andra regioner i Italien har Toscana sina egna ingredienser, recept och lokala mattraditioner. Köket är baserat på färska och enkla råvaror från rådande säsong såsom baljväxter, ostar, grönsaker och frukt. Alla rätter serveras tillsammans med ett bröd från regionen: en vit enkel osaltad limpa och typiska rätter med Crostini Toscani, ribollita, stek och mycket mer. För nyårsafton är TheForks användare intresserade av att besöka traditionella restauranger som Mattacéna, Inferno och La Vecchia Maniera.

 

Ta ett flyg och åk iväg nu! Redaktionen tänker iaf testa lite Ribollita i Florens.

 

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.