TheFork, Europas ledande platform för bordsbokning online, avslöjar topp 10 gastronomiska destinationerna för nyårsafton i de europeiska länder TheFork finns i, baserat på statistik för middag den 31 december från webbplatsen.
Och här är listan!
1.Paris
Finns det något annat land som är mer känt för sin mat än Frankrike? Det franska köket är världens mest kända och metoderna samt tekninkerna som används anses vara en vitkig del i grundutbildningen för en kock. Både traditionella och mer avancerade recept är sofistikerade. Inför nyårsafton är de mest bokade restaurangerna traditionella och som bland annat serverar foie gras och franska ostar. Några exempel? Café le Baron, Chez Fernand Christine, Le Petit Commines.
2.Rom
Det romerska köket består av fräscha, säsongsbetonade och enkla ingredienser vilka är typiska för regionen Lazio. Under nyårsmiddagen serveras gärna goda pajer, skaldjur samt friterad mat. De mest bokade restaurangerna såhär långt är traditionella ”Osterias” och fiskrestauranger som till exempel Poldo e Giannam Sa Tanca Crostaceria och Virginiae.
3.Madrid
En stad full av liv och olika kulturer som bjuder på en mix av olika gastronomiska traditioner. Utöver de traditionella rätterna så som tapas, äter man vindruvor för ett lyckosamt nytt år. I val av restaurang, föredrar användare av TheFork kreativa och internationella restauranger som till exempel Brasayleña – Plaza Mayor, MACAO and Grazie Mille.
4.Barcelona
Den gastronomiska scenen i Barcelona är som en dynamisk kombination av det katalanska köket och många olika influenser från andra kulturer. Paletten är tydligt influerad av medelhavets smaker genom olivolja, färska grönsaker, fisk och kött. Just nu är de mest bokade restaurangerna för nyårsafton internationella restauranger samt gourmetrestauranger som Cachaca, Antigua och El Racó d’en Cesc.
5.Lissabon
Från grillade sardiner till bakverket pastéis de Belém, maten i Lissabon är lika tilltalande som staden själv. Likt traditionen med vindruvor i Spanien så äter man tolv russin tillsammans med mousserande vin på nyår. För nyårsfirandet så väljer många av TheForks användare väldigt olika typer av restauranger, från de med typiska rätter så som Café de São Bento till de mer internationella som Duplex – Restaurante&Bar.
6.Milano
Milano, den italianska nattklubbshuvudstaden, erbjuder även ett stort utbud av restauranger. Alltifrån det typiska och smakrika milanesiska köket till det väldigt kreativa och spännande smaker går att hitta. TheForks användare är splittrade mellan de som föredrar spännande kötträtter som hos Barart Bistrot till exempel och de som föredrar en middag med fisk som huvudråvara när det gäller val av meny för nyårsmiddagen. Slutet på året är också en fin möjlighet att prova high-end-restauranger som Identità Golose Milano powered by TheFork.
7.Bryssel
Utanför landets gränser är Belgien mest känt för sin choklad, våfflor, pommes frite och öl men det belgiska köket är betydligt mer varierande med rätter från olika regioner men också med influenser från grannländerna Frankrike, Tyskland och Nederländerna. På nyårsafton är traditionella rätter med kött och fisk de mest populära som på restaurangerna Chez Jacques och Grimbergen Café.
8.Amsterdam
Turismen i Amsterdam blomstrar och enligt Eater så drar Amsterdams mat- och restaurangscen fördel av dessa blomstrande tider. Antalet restauranger som erbjuder internationell mat, high-end smaker och nederländska rätter ökar. Såhär långt inför nyår är de mest sökta restaurangerna på TheFork gourmetrestauranger som Saffraan aan de Amstel Brasserie FLO Amsterdam och The Lobby Fizeaustraat Restaurant & Bar (Hotel V).
9.Porto
Landet av hav och berg, gastronomin i Porto reflekterar olikheterna i regionens landskap utifrån vart ingredienserna är producerade. Typiska rätter är francesinha, Tripas à Moda do Porto samt rätter med torsk som huvudråvara och den mest välkända drycken är portvin. Två restauranger som erbjuder lokal och traditionell meny är till exempel Elebê Entreparedes och éLeBê Centro.
10.Florens
Likt andra regioner i Italien har Toscana sina egna ingredienser, recept och lokala mattraditioner. Köket är baserat på färska och enkla råvaror från rådande säsong såsom baljväxter, ostar, grönsaker och frukt. Alla rätter serveras tillsammans med ett bröd från regionen: en vit enkel osaltad limpa och typiska rätter med Crostini Toscani, ribollita, stek och mycket mer. För nyårsafton är TheForks användare intresserade av att besöka traditionella restauranger som Mattacéna, Inferno och La Vecchia Maniera.
Ta ett flyg och åk iväg nu! Redaktionen tänker iaf testa lite Ribollita i Florens.