annons

Tomater – en superhjälte i köket!

Tomater. De kan tyckas oansenliga, där de ligger inplastade i grönsaksavdelningen i mataffären. Och länge ansågs de rätt så ointressanta rent näringsmässigt. Men tvärtom vad många tror, förtjänar de att få stå i rampljuset. För vetenskapen har visat att tomaten med sitt näringsinnehåll – och inte minst tack vare sitt färgämne lykopen – snarare är en superhjälte i våra kök. De är faktiskt så hälsosamma att forskning på senare år visat att tomater är bland det nyttigaste vi kan äta. Riktig supermat!
Tomater underskattas ofta. Trots att vi använder dem flitigt – färska, torkade, lagade och i olika konserver och andra produkter – missar många tomatens många fördelar. Så pass många att Helena Nyblom, medicine doktor i invärtesmedicin och författare till boken “Supermat”, vigt ett eget kapitel åt den köksliga vardagshjälten. Och det förtjänar den.
Forskning visar att tomaten medför goda hälsoegenskaper via kosten. Tack vare sitt näringsinnehåll skyddar de mot cancer, motverkar att kärlen åldras och minskar risken för att vi drabbas av hjärtsjukdom, stroke, minnesförlust och impotens. De är också kalorisnåla och innehåller en stor mängd C-vitamin, K-vitamin, kalium och folat (vitamin B9 från mat). Och även viktiga fytokemikalier – färgpigment. De starka färgpigmenten i skalet verkar ofta som starka antioxidanter och skyddar våra celler mot de skadliga, fria radikalerna. På så sätt fördröjer de åldersrelaterade symptom och motverkar sjukdomar.
En av de fytokemikalier som är extra intressant i tomater är färgämnet lykopen, som tillhör familjen karotenoider. Ämnet har många gynnsamma hälsoeffekter och Fresh vegetables on a fork isolated on white backgroundtillsammans med tomatens andra fytokemikalier uppstår dessutom en synergieffekt, då ämnena förstärker varandras nyttiga egenskaper. Lykopenet finns framförallt i
skalet, därför är små körsbärstomater extra rika på ämnet. Halten ökar också under mognaden – så varför inte odla egna tomater, som du kan plocka direkt från plantan?
Ketchup, tomatpuré, soltorkade tomater, tomatsås och tomatjuice innehåller alla mer lykopen än en rå tomat. Lagad mat med tomat har också extra finesser. Lykopen blir nämligen mer tillgängligt för kroppen efter upphettning och frigörs i större mängder när tomaterna kokas eller lagas. Men tänk på att ämnet behöver tillgång till fett för att kunna tas upp i mat-tarm-kanalen. Så gör en god vinägrett till salladen och häll lite vegetabilisk olja i tomatsåsen. Välkomna tomaten i ditt kök!
Delicious gazpacho soup served with garnish on the plate
Nyttiga tomater!
* Hjärt-kärlsystemet: Tomater kan motverka hjärtinfarkt och stroke som orsakas av bland annat höga blodfetter och högt blodtryck. Lykopen minskar exempelvis det onda kolesterolet och hindrar blodblättarna från att bilda proppar. Studier visar att lykopen från tomater minskar blodplättarnas klibbighet med 70 procent, utan att blodets förmåga att levra sig vid skador.
* Cancer: Forskningsresultat pekar på att tomater kan motverka bröstcancer, prostatacancer, mag-tarmcancer och lungcancer. Man tror att lykopenet tillsammans med andra viktiga ämnen, som folat, C-vitamin, E-vitamin och olika karotenoider, skyddar mot cancer.
* Prostatacancer: En amerikansk studie på närmare 48 000 män visade att de som åt 10 portioner eller mer av tomater och tomatprodukter per vecka hade 35 procent lägre risk för prostatacancer. De män som hade höga halter av lykopen i kroppen och fick prostatacancer hade 53 procent lägre risk att få den aggressiva varianten av cancersorten.
Källor: ”Supermat” av Helena Nyblom, Livsmedelsverket, doctorn.com.
 
Text: Ebba Persson

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.