Tomater. De kan tyckas oansenliga, där de ligger inplastade i grönsaksavdelningen i mataffären. Och länge ansågs de rätt så ointressanta rent näringsmässigt. Men tvärtom vad många tror, förtjänar de att få stå i rampljuset. För vetenskapen har visat att tomaten med sitt näringsinnehåll – och inte minst tack vare sitt färgämne lykopen – snarare är en superhjälte i våra kök. De är faktiskt så hälsosamma att forskning på senare år visat att tomater är bland det nyttigaste vi kan äta. Riktig supermat!
Tomater underskattas ofta. Trots att vi använder dem flitigt – färska, torkade, lagade och i olika konserver och andra produkter – missar många tomatens många fördelar. Så pass många att Helena Nyblom, medicine doktor i invärtesmedicin och författare till boken “Supermat”, vigt ett eget kapitel åt den köksliga vardagshjälten. Och det förtjänar den.
Forskning visar att tomaten medför goda hälsoegenskaper via kosten. Tack vare sitt näringsinnehåll skyddar de mot cancer, motverkar att kärlen åldras och minskar risken för att vi drabbas av hjärtsjukdom, stroke, minnesförlust och impotens. De är också kalorisnåla och innehåller en stor mängd C-vitamin, K-vitamin, kalium och folat (vitamin B9 från mat). Och även viktiga fytokemikalier – färgpigment. De starka färgpigmenten i skalet verkar ofta som starka antioxidanter och skyddar våra celler mot de skadliga, fria radikalerna. På så sätt fördröjer de åldersrelaterade symptom och motverkar sjukdomar.
En av de fytokemikalier som är extra intressant i tomater är färgämnet lykopen, som tillhör familjen karotenoider. Ämnet har många gynnsamma hälsoeffekter och tillsammans med tomatens andra fytokemikalier uppstår dessutom en synergieffekt, då ämnena förstärker varandras nyttiga egenskaper. Lykopenet finns framförallt i
skalet, därför är små körsbärstomater extra rika på ämnet. Halten ökar också under mognaden – så varför inte odla egna tomater, som du kan plocka direkt från plantan?
Ketchup, tomatpuré, soltorkade tomater, tomatsås och tomatjuice innehåller alla mer lykopen än en rå tomat. Lagad mat med tomat har också extra finesser. Lykopen blir nämligen mer tillgängligt för kroppen efter upphettning och frigörs i större mängder när tomaterna kokas eller lagas. Men tänk på att ämnet behöver tillgång till fett för att kunna tas upp i mat-tarm-kanalen. Så gör en god vinägrett till salladen och häll lite vegetabilisk olja i tomatsåsen. Välkomna tomaten i ditt kök!
Nyttiga tomater!
* Hjärt-kärlsystemet: Tomater kan motverka hjärtinfarkt och stroke som orsakas av bland annat höga blodfetter och högt blodtryck. Lykopen minskar exempelvis det onda kolesterolet och hindrar blodblättarna från att bilda proppar. Studier visar att lykopen från tomater minskar blodplättarnas klibbighet med 70 procent, utan att blodets förmåga att levra sig vid skador.
* Cancer: Forskningsresultat pekar på att tomater kan motverka bröstcancer, prostatacancer, mag-tarmcancer och lungcancer. Man tror att lykopenet tillsammans med andra viktiga ämnen, som folat, C-vitamin, E-vitamin och olika karotenoider, skyddar mot cancer.
* Prostatacancer: En amerikansk studie på närmare 48 000 män visade att de som åt 10 portioner eller mer av tomater och tomatprodukter per vecka hade 35 procent lägre risk för prostatacancer. De män som hade höga halter av lykopen i kroppen och fick prostatacancer hade 53 procent lägre risk att få den aggressiva varianten av cancersorten.
Källor: ”Supermat” av Helena Nyblom, Livsmedelsverket, doctorn.com.
Text: Ebba Persson