annons

FOTO: PRESSBILD
FOTO: PRESSBILD

Tävling för unga kvinnliga kockar avgjord: 18-åriga Isabella Winkler vinner Bocuse d’Or Sweden Commis Award

Isabella Winkler från Vadstena plockade hem guldet i årets Bocuse d’Or Sweden Commis Award, som avgjordes på GastroNord, Stockholmsmässan torsdagen den 7 april. Syftet med tävlingen är att uppmuntra fler unga kvinnliga kockar att tävla internationellt, vilket slår ett slag för restaurangbranschens karriärmöjligheter.

Juryns motivering
Bland de fyra tävlanden korades 18-åriga Isabella Winkler från Vadstena som vinnare av en jury bestående av namnkunniga kockar. Vinnaren presenterades av juryns ordförande Tommy Myllymäki, med motiveringen:

”Med ett mycket välorganiserat, moget och professionellt agerande i köket har hon med entusiasm och kreativitet skapat en vacker, modern och välsmakande rätt.”

En commis är en yngre assisterande kock i ett proffskök. Titeln har givit namn till tävlingen Bocuse d’Or Sweden Commis Award för unga kvinnliga kockar, som avgjordes på GastroNord, Stockholmsmässan under torsdagen den sjunde april.

Utvalda råvaror
Årets tävling gick ut på att skapa en maträtt av huvudråvaran kotlett från Scans hållbarhetsgris med två valfria garnityr samt ytterligare ett som ska innehålla osten Gammelknas från Arla. En sås, sky eller buljong får serveras till rätten. Vilken råvara som skulle användas fick de tävlande reda på bara två veckor innan tävlingen skulle gå av stapeln.

Av råvarorna skapade Isabella denna rätt: Helstekt fläskkotlett med en spräckt vinägersky en hårhärva med osten gammelknas samt en potatis med karamelliserad lök och ramslökskräm.

”Roligt men nervöst”
Tävlingen riktar sig till unga kvinnliga kockar med syfte att locka fler kvinnor att ta plats i internationella tävlingssammanhang.

I sommar tar vinnaren Isabella Winkler studenten från restaurangprogrammet på Dackegymnasiet i Mjölby. Därefter ser hon fram emot att resa ut och se världen, och sedan fortsätta att arbeta som kock.

– Det var superkul att vara med i tävlingen och jag är jättetacksam för att få möjligheten. Det var nervöst men när jag kom igång zoomade jag ut, glömde publiken och gick helt in i mitt arbete, sade Isabella Winkler efter segern.

Isabella får nu bland annat åka till den stora världsfinalen i Bocuse d’Or i Lyon tillsammans med det svenska tävlingsteamet.

Bocuse d’Or Sweden Commis Award arrangeras av Gastronomi Sverige.

Jury: Tommy Myllymäki, Jimmi Eriksson, Ulrika Brydling, Henrik Norström, Florencia Abella, Albin Edberg, Tia Strandberg och Peter Jelksäter.

Metodjury: Malin Söderström och Linnea Sandgren.

Prisutdelare: Thilda Mårtensson, Jimmi Erikssons commis i den svenska satsningen i Bocuse d’Or och därmed Sveriges första kvinna i tävlingen och Europas bästa commis.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.