annons

Michelin.Michelinguiden.Sverige.Mattrender.2019

Sveriges Michelinkrogar 2019

Varje år delas Michelinguidens åtråvärda stjärnor ut till restauranger världen över. Men varför finns Michelinguiden? Hur kommer det sig att en däcktillverkare ägnar sig åt att betygsätta restauranger?

Michelinguiden gavs för första gången ut år 1900 i Frankrike. Anledningen var att däcktillverkaren ville få ut folk på landet, så att de kunde slita på sina däck och sprida intresset för bilar. Guiden innehöll matnyttig information om var bilisterna kunde tanka, byta däck och glödlampa, samt äta en bit mat eller sova över.

Systemet med stjärnor introducerades på 30-talet. Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att restaurangen är ”värd en resa i sig”. Två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”. En stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. Utöver stjärnorna som delas ut finns också utmärkelsen Bib Gourmand, som betyder att restaurangen erbjuder ”vällagad mat till ett rimligt pris”. Bib, eller Bibendum, är smeknamnet för Michelingubben. Uttrycket är latinskt och betyder direktöversatt: ”nu ska vi dricka”.

 

Listan 2019:

...

Frantzén, Stockholm

...

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.