Svenskarna överskrider sin matbudget
Foto: HelloFresh

Svenskarna överskrider sin matbudget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

En ny undersökning av ett matkasseföretag avslöjar att svenskarna överskrider sin matbudget varje vecka.

De svarande i HelloFreshs undersökning tillfrågades hur mycket de helst skulle vilja spendera på mat. Resultatet visar att svenskarna spenderar i genomsnitt 519 kr per person och vecka vilket är 67 kr mer än deras budget på 452 kr!

18-24-åringar är mer benägna att överskrida sin matbudget. Trots deras något högre budget på 492 kr per person och vecka missar den yngre generationen målet med 102 kr och spenderar i genomsnitt 594 kr!
Dessa siffror räknar inte med vad vi spenderar på hämtmat vilket är ytterligare 471 kr per månad.

En analys av vad vi söker efter på nätet tyder på att svenskarna vill spara pengar på mat under 2021. I januari ökar sökningar efter ’billiga maträtter’ med 83% och går från i genomsnitt 2 400 sökningar per månad till 4 400.
När svenskarna försöker spara pengar i januari ökar sökningarna efter snabba och enkla recept. Bara i januari fanns det 9 900 sökningar efter “enkla maträtter”, 3 600 sökningar efter “lättlagad mat” och 2 900 sökningar efter “snabb enkel kvällsmat”. Alla dessa tre sökfraser ökade med 20% jämfört med en genomsnittlig månad.

I undersökningen ansåg 29% av svenskarna att hämtmat var snabbare än hemlagad mat, medan nästan tre fjärdedelar väljer färdigmat på grund av dess bekvämlighet. Den ökade efterfrågan i januari tyder på att vi letar efter alternativ som kan hjälpa oss att spara både tid och pengar.

Undersökningen fann att 53% av alla svenskar vill minska sitt matsvinn under 2021 och fortsätta med de goda vanor de etablerade under 2020. Endast 16% uppgav att de fick mer matsvinn under 2020 på grund av pandemin, vilket indikerar att de här speciella tiderna fått oss att göra det mesta av ingredienserna vi har.

Ytterligare resultat från undersökningen och mer information om svenskarnas sökvanor under nyår finns på HelloFreshs webbplats.

relaterat

Smakligt alternativ till chips
Snacks

Smakligt alternativ till chips

Chips på fredagsmyset, veckans mest efterlängtade snacks, får nu konkurrens av en oväntad italienare då ugnsbakade, extra tunna crostini med mustig smak av pizza eller barbeque lanseras under varumärket Zeta.

Prisvinnande rom med anor från förbudstiden
Rom

Prisvinnande rom med anor från förbudstiden

The Real McCoy har blivit en stor succé i USA genom sin rom helt utan tillsatser. Produktionen sker hos familjeägda Foursquare på Barbados som är ett av världens främsta romdestillerier.

Jill Johnson lanserar vårens vita vin - Nashville Stories Bianco
Vin

Jill Johnson lanserar Nashville Stories Bianco

Lagom till ljusare tider får vinfamiljen Nashville Stories tillökning. Det tredje släppet i Jill Johnsons vinserie heter Nashville Stories Bianco och är ett vitt vin från Piemonte i Italien.

Absolut satsar på nytt segment med Absolut Soda Lime & Cucumber
Blanddryck

Absolut satsar på nytt segment

Den 1 mars lanserar Absolut en nyhet i Hard Seltzer-segmentet; Absolut Soda Lime & Cucumber. RTD-sodan kommer att ingå i Systembolagets fasta sortiment.

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet
Matkasse

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet

De limiterade matkassarna, som är ett genuint mathantverk med nordiska råvaror från havet, är ett samarbete mellan Frida Ronge, gastronomisk ledare på restaurang TAK i Stockholm och Skagerrak Nordic Dry Gin.

En svenskfavorit blir veganvänlig i ny design
Vin

En svenskfavorit blir veganvänlig i ny design

Med omstart kommer ofta förnyelse och med den annalkande våren har Stoneleighs klassiska serie från Nya Zeeland förnyats. Looken har setts över och uppdaterats parallellt med att vinet numera klassas som helt vegansk.

Alkoholfritt utan kompromisser
Alkoholfritt

Alkoholfritt utan kompromisser

Lagom till vårens första värme lanserar Lazy Estate Sparkling Tea Lemongrass & Mint 0%, en ny sorts premiumbubbel som inte kompromissar på smak, kvalitet eller utformning.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.