annons

Svenska Kocklandslaget_18

Svenska Kocklandslaget till Luxemburg för Culinary World Cup 2018

Den 18 november åker de sex kockar och fem konditorer som ska representera Sverige i Culinary World Cup, ner till Luxemburg för att förbereda det sista inför tävlingen. Startskottet går den 24 november då det första tävlingsmomentet, Kalla Bordet, genomförs. Det andra tävlingsmomentet, Varmköket, går av stapeln den 26 november. För Sverige och de övriga 30 tävlande nationerna hålls prisutdelningen den 29 november.

 

redan våren 2017 när det nya lagets presenterades. Sedan dess har man stegvis skalat upp träningen för att så sent som för två veckor sedan genomföra de sista generalrepetitionerna i respektive tävlingsgren. I uppladdningen har laget även lagt mycket fokus på det fysiska måendet och alla i laget har följt strikta tränings- och kostscheman för att kunna prestera på topp under de fysiskt påfrestande timmarna i tävlingsköken.

I båda tävlingsmomenten kommer det Svenska Kocklandslaget att arbeta utifrån temat Curious by Nature som är den röda tråden genom alla tävlingsmoment. Temat föddes ur nyfikenheten för råvaran och med det som utgångspunkt har laget fokuserat mycket på att få ut det maximala ur alla de högkvalitativa råvaror som de jobbar med. Laget ser positivt på chanserna i båda momenten.

– Jag tror att vi har störst chanser att nå framgångar i det varma köket. Vi har en bra och jämn meny med mycket nylagad känsla som jag tror kommer samla pluspoäng hos domarna, säger Fredrik Andersson, Team Manager, Svenska Kocklandslaget.

KALLA BORDET

Kalla Bordet, eller ”Showmatsbordet” genomförs den 24 november och kan närmast beskrivas som matkonst. Här bedömer domarna de 26 rätterna på det 12 kvadratmeter stora bordet enbart efter utseende och teknik, så kallad ”Visuell Smak”. Alla rätter presenteras kalla och täcks med ett tunt lager gelé för att se perfekta ut under flera timmars domarbedömning. Kalla Bordet innehåller också en skulptur som ligger utanför tävlan. Denna spektakulära skapelse ska vara gjord i enbart ätbart material, oftast choklad och socker.

VARMKÖKET

Varmköket som genomförs den 26 november, är restaurangdrift i skarpt läge. Utmaningen består i att skapa en trerättersmeny för 110 gäster som tillagas från grunden på plats i tävlingsköken på tävlingsarenan. På sex timmar ska laget laga förrätt, varmrätt och dessert. Sedan öppnar restaurangen och gästerna tar plats i matsalen. Domarna finns hela tiden på plats i köken. De plockar slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt för bedömning. Domarna bedömer allt från ekonomi och hantverksskicklighet till organisation, team-work i köket och hur servicen flyter. Men självklart är det smak och presentation som värderas allra högst.

PRISUTDELNING

Prisutdelningen äger rum den 29 november och det är först då vi får reda på vilken placering det Svenska Kocklandslaget och de övriga 30 tävlande nationerna får. Innan dess kommer poängen för det Kalla Bordet ha presenterats, vilka är poäng som är avgörande för slutresultatet. Klockan 18:00 den 29 november beräknas slutresultatet vara officiellt.

 

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.