Svenska jordgubbar tidigare än någonsin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Förra veckans värme satte ordentlig fart på de svenska jordgubbarna och skörden har kommit igång rekordtidigt på många håll. Det är bär som odlas i växthus och plasttunnlar som mognar för fullt. De växer skyddade mot regn och vind och blir därför särskilt välutvecklade och vackra.
Den svenska tunnelodlingen av jordgubbar ökar för varje år. Under den ljusa plasten förlängs jordgubbssäsongen, bären mognar såväl tidigare som senare på säsongen än vid frilandsodling.
– Vi har aldrig skördat så mycket jordgubbar så här tidigt förut, säger Anders Hagberg, ordförande i LRF Trädgård/Bär. Men hur det går med tillgången till bär den närmaste tiden bestäms av vädret. Med så låga temperaturer som vi haft den här veckan stannar mognaden av.
Kvaliteten på topp
De växthus- och tunnelodlade bären sticker ut genom att vara lite extra vackra och hållbara.
– I den här typen av odlingar blir plantorna omhuldade och bären har verkligen de allra bästa förutsättningar att bli särskilt fina. Hållbarheten är också snäppet bättre än för frilandsodlade bär, säger Eva Axelsson, Ringstad Gård utanför Norrköping.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.