Förra veckans värme satte ordentlig fart på de svenska jordgubbarna och skörden har kommit igång rekordtidigt på många håll. Det är bär som odlas i växthus och plasttunnlar som mognar för fullt. De växer skyddade mot regn och vind och blir därför särskilt välutvecklade och vackra.
Den svenska tunnelodlingen av jordgubbar ökar för varje år. Under den ljusa plasten förlängs jordgubbssäsongen, bären mognar såväl tidigare som senare på säsongen än vid frilandsodling.
– Vi har aldrig skördat så mycket jordgubbar så här tidigt förut, säger Anders Hagberg, ordförande i LRF Trädgård/Bär. Men hur det går med tillgången till bär den närmaste tiden bestäms av vädret. Med så låga temperaturer som vi haft den här veckan stannar mognaden av.
Kvaliteten på topp
De växthus- och tunnelodlade bären sticker ut genom att vara lite extra vackra och hållbara.
– I den här typen av odlingar blir plantorna omhuldade och bären har verkligen de allra bästa förutsättningar att bli särskilt fina. Hållbarheten är också snäppet bättre än för frilandsodlade bär, säger Eva Axelsson, Ringstad Gård utanför Norrköping.