annons

Svensk gin prisas utomlands – här är uppstickaren från Norrbotten
Foto: Norrbottens Destilleri

Svensk gin prisas utomlands – här är uppstickaren från Norrbotten

Tidigare i våras annonserade destilleriet att deras gin vunnit priser i två stora internationella tävlingar. I augusti var det dags igen.

Tidigare i våras annonserade destilleriet att deras gin vunnit priser i två stora internationella tävlingar. I augusti var det dags igen.

Denna gång kan Norrbottens Destilleri stoltsera med nytt guld i Hongkong samt silver i både London och New York.

– Det här är ett kvitto på att det vi gör är rätt och något som efterfrågas. Jag är otroligt stolt över vår gin och mer redo än någonsin att ta den vidare från Norrbotten, säger Dennis Bejedal, Master Distiller och grundare.

En elegant och fulländad gin – så motiveras Mountain Dry Gin till silvret i den prestigefyllda tävlingen London International Wine and Spirits Competition som avgjordes i slutet av augusti. Med ytterligare ett nytt guld i bagaget från China Wine and Spirits Awards och silver i New York International Spirits Competition börjar nu doldisen från Norrbotten att göra sig hörd. Destilleriet ligger beläget strax intill Kalixälven och är Sveriges nordligaste. Det grundades utifrån ett tydligt koncept där man ville ta fram en unik gin med inspiration från de norrbottniska landskapen. Mountain Dry Gin var destilleriets första lansering och skapades som en hyllning till den lokala fjällvärlden, framtagen utifrån de lokala smakerna björk och kvanne i kombination med timutpeppar från Himalaya.

– Vi går vår egen väg genom att dels vara lekfulla men också genom att utmana vår ganska traditionella syn på hur gin ska smaka. Genom att kombinera lokala kryddor med smaker från andra delar av världen får vi fram något som ingen annan erbjuder. Jag spenderade dag som natt i ett år för att få fram receptet på Mountain Dry Gin, så jag är otroligt stolt över det gensvar vi får nu, säger Dennis Bejedal.

En av Sveriges mest prisade ginsorter
På knappt ett år har den unika Mountain Dry Gin kammat hem flera prestigefyllda, internationella priser och är i och med det en stark spelare bland de svenska ginproducenterna. Silvret, och utnämningen till Sweden’s Distillery of the Year, i New York International Spirits Competition är dessutom destilleriets första öppning till den amerikanska marknaden, något som Dennis Bejedal ser med spänning på. Tidigare vinster har skapat nya möjligheter i både Asien och runt om i Europa, och att ta Mountain Dry Gin och destilleriet utanför Norrbotten är ett naturligt nästa steg.

– Att få ta de fantastiska smakerna från Norrbotten på en resa ut i Sverige och så småningom andra länder är förstås en dröm för oss. Vårt intensiva arbete de senaste åren börjar ge resultat och nu ligger vi i framkant vad gäller teknik, produktion och nya smakkombinationer. Nu ser vi fram emot fler lanseringar och fortsätter på den inslagna vägen, avslutar Dennis Bejedal.

Mountain Dry Gin finns att köpa här.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.