20190123-Anders

Studenter skapar app för sensorik

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annonsTvå studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram en app som forskare, kockar och andra i livsmedelsbranschen ska kunna använda för att bedöma och kvalitetssäkra smaken på mat.

Emma Pettersson och Lukas Lindgren läser sista terminen på Systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet. De kommer under våren att samarbeta med IT-företaget Knowit för att bygga en app som ska fungera i både läsplattor, mobiltelefoner och datorer. Tanken är att appen ska kunna användas för att bedöma egenskaper som till exempel smak, konsistens, känsla och utseende på olika typer av mat och livsmedel.

 

De jobbar på uppdrag åt bland annat Magnus Westling, doktorand i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet. Han forskar på sensorik, och använder redan i dag olika metoder för att låta försökspersoner beskriva mat. Ofta är det pappersenkäter eller enklare webbformulär som gäller när konsumentgrupper ska delta i studierna.

 

– Det skulle vara fantastiskt om vi kunde genomföra våra enkäter med ett digitalt verktyg som är användarvänligt för konsumenterna och gärna också kunna statistiskt analysera samt presentera resultatet i anslutning till undersökningen.

 

En chans att testa nya produkter

Anders Johnson från Rejmes Restaurang, som förra årets var en av åtta finalister i den prestigefulla tävlingen Årets Kock, är en annan av de uppdragsgivare som studenterna kommer att jobba åt. Liksom Helens Glutenfria i Örebro, ett bageri som nu hoppas kunna hitta nya vägar att testa produkter.

 

– Våra kunder vill ha mindre fett och socker, och färre tillsatser och därför jobbar vi mycket med att ta fram nya produkter i vårt bageri. Men hur vet man att det är gott?, säger Emil Wallin, säljare på Helens Glutenfria.

För studenterna innebär uppdragsgivarnas önskemål att jobbet både blir svårare – och roligare.

 

– Det var en av anledningarna till att jag sökte till detta projekt. Det gör det hela lite mer verkligt att faktiskt få vara med om hur det går till från idé till produkt med en riktig uppdragsgivare, säger Emma Pettersson.

 

IT-företaget Knowit stöttar med kunskap.

För att möta uppdragsgivarnas önskemål och krav kommer alla inblandade att ha täta avstämningar under våren. Anders Sjöholm, som ansvarar för webbutveckling och mobila lösningar på Knowit, kommer tillsammans med sina kollegor, att finnas med som ett bollplank när det gäller det tekniska.

 

– Svårast tror jag nog kommer bli att analysera och strukturera all data som kommer in genom appen. Roligast kommer bli att bygga en ny webapp från scratch med modern teknik, säger Lukas Lindgren.

Delar av gänget som är inblandade i projektet.

Samordnare för projektet är Annika Grälls, profilområdesansvarig för Mat och Måltid på Alfred Nobel Science Park, vars uppdrag är just att skapa och stötta samarbeten mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer.

 

– Det är spännande att se processen, från en idé till input från kravställarna, it-konsulterna och studenterna, till utvecklandet av appen och dess funktionalitet, så den inkluderar offentlig måltid, produktutveckling och spetsgastronomi. För inte tala om engagemanget hos samtliga för att skapa så bra resultat som möjligt, säger Annika Grälls. 

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.