Blanda egna

Recept

Störst i världen på ekoöl

– För dig som kan Mat & Dryck –

Tio miljoner liter ekologiskt öl.Den gränsen har Spendrups passerat.
Nu är man störst i världen(!) på ekologisk öl.

 

Spendrups har länge arbetat med sitt utbud av ekologiska drycker och letat sätt att hantera de utmaningar det ligger i att producera ekologiskt.
Det gäller inte minst inom öl där man velat skapa 100 procent ekologiska öl.
Nu har den svenska bryggerikoncernen skrivit avtal med ytterligare en producent av ekologiskt humle, ett avtal som säkrar tillgången av humle i många år framåt.
När Spendrups nu dessutom passerat tio miljoner liter ekologiskt öl är man faktiskt störst i världen på området.
Det har varit två stora trender inom öl i exempelvis Sverige under de senaste åren. De har gällt alkoholfri öl och ekologisk öl. Det ekologiska intresset har naturligtvis även gällt drycker i övrigt.
För Spendrups del har det handlat om att hitta nya innovativa och kreativa vägar för att utveckla koncepten.

 

Råvaror problem Humle

Det har inte varit alldeles lätt, bland annat på grund av situationen på råvarusidan. Utbudet av ekologiska råvaror har länge varit lågt och framförallt när det gäller ekologisk humle som är en bristvara internationellt.

Det har även skapat en lite underlig situation där man utifrån bristen på ekologisk humle låtit många producenter få dispenser för att kalla sina öl ”ekologiska” trots att detta inte gällt alla ingredienser i ölen.

Spendrups har hanterat situationen på ett annat sätt och försökt skapa långsiktiga engagemang mellan sig och odlare för att ge dem ekonomisk trygghet, skapa möjlighet att ställa om lantbruket och samtidigt ge Spendrups säkrad långsiktig tillgång till ekologiska råvaror.
Tyskland är idag det land där det produceras mest ekologisk humle i världen men även där är den ekologiska odlingen en bråkdel.

Tyskland har ett tusental humlebönder men endast nio av dem odlar ekologisk humle. Nu producerar två av dessa nio humle enbart för Spendrups.

– Det är mycket jobb som ligger bakom att säkerställa tillgången på ekologiska råvaror, säger Michael Hällström som är inköpschef hos Spendrups.
– Nu har vi fått möjligheten att samarbeta med ytterligare en bonde som ville konvertera konventionell odling till ekologisk.

 

Långt avtal

Förutsättningen för det nya kontraktet var att man kunde skriva ett långt avtal som skapade ekonomisk säkerhet och trygghet frö bonden och göra investeringen möjlig att ”räkna hem”.

För Spendrups är det ett risktagande men även en framgångsfaktor, menar man och hänvisar till att man använt samma metodik för att öka tillgången till ekologisk kornmalt i Sverige i samarbete med Lantmännen och Vikingmalt.

– Den enorma tillväxten vi har haft på våra varumärken har utmanat oss och mycket har handlat om tajming och att våga ta chansen, säger Spendrups chefsbryggmästare Richard Bengtsson som även är ansvarig för produktutveckling.

– Vi vill inte kalla något för eko som inte är det. Idag kan vi se att det lönar sig och att vi vinner kunder på det här, inte minst när konsumenterna blir alltmer medvetna.
Spendrups producerar idag tio miljoner liter ekologiskt öl på årsbasis och det gör att man är det största ekologiska bryggeriet i världen med ett tyskt helekologiskt bryggeri en miljon liter efter sig på topplistan.

TEXT: TORBJÖRN KARLGREN

AKTUELLT-TEXT SPENDRUPS STÖRST I VÄRLDEN PÅ EKOLOGISKT ÖL TILL BT_6/2018

 

Dela via

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Skriv ut

Skicka in era recept till:

Redaktionen@mattrender.se

Nyhetsbrev.

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

Och ja, vi följer självklart GDPR. Trust us!