annons

Storst i varlden pa ekool

Störst i världen på ekoöl

Tio miljoner liter ekologiskt öl.Den gränsen har Spendrups passerat.
Nu är man störst i världen(!) på ekologisk öl.

 

Spendrups har länge arbetat med sitt utbud av ekologiska drycker och letat sätt att hantera de utmaningar det ligger i att producera ekologiskt.
Det gäller inte minst inom öl där man velat skapa 100 procent ekologiska öl.
Nu har den svenska bryggerikoncernen skrivit avtal med ytterligare en producent av ekologiskt humle, ett avtal som säkrar tillgången av humle i många år framåt.
När Spendrups nu dessutom passerat tio miljoner liter ekologiskt öl är man faktiskt störst i världen på området.
Det har varit två stora trender inom öl i exempelvis Sverige under de senaste åren. De har gällt alkoholfri öl och ekologisk öl. Det ekologiska intresset har naturligtvis även gällt drycker i övrigt.
För Spendrups del har det handlat om att hitta nya innovativa och kreativa vägar för att utveckla koncepten.

 

Råvaror problem Humle

Det har inte varit alldeles lätt, bland annat på grund av situationen på råvarusidan. Utbudet av ekologiska råvaror har länge varit lågt och framförallt när det gäller ekologisk humle som är en bristvara internationellt.

Det har även skapat en lite underlig situation där man utifrån bristen på ekologisk humle låtit många producenter få dispenser för att kalla sina öl ”ekologiska” trots att detta inte gällt alla ingredienser i ölen.

Spendrups har hanterat situationen på ett annat sätt och försökt skapa långsiktiga engagemang mellan sig och odlare för att ge dem ekonomisk trygghet, skapa möjlighet att ställa om lantbruket och samtidigt ge Spendrups säkrad långsiktig tillgång till ekologiska råvaror.
Tyskland är idag det land där det produceras mest ekologisk humle i världen men även där är den ekologiska odlingen en bråkdel.

Tyskland har ett tusental humlebönder men endast nio av dem odlar ekologisk humle. Nu producerar två av dessa nio humle enbart för Spendrups.

– Det är mycket jobb som ligger bakom att säkerställa tillgången på ekologiska råvaror, säger Michael Hällström som är inköpschef hos Spendrups.
– Nu har vi fått möjligheten att samarbeta med ytterligare en bonde som ville konvertera konventionell odling till ekologisk.

 

Långt avtal

Förutsättningen för det nya kontraktet var att man kunde skriva ett långt avtal som skapade ekonomisk säkerhet och trygghet frö bonden och göra investeringen möjlig att ”räkna hem”.

För Spendrups är det ett risktagande men även en framgångsfaktor, menar man och hänvisar till att man använt samma metodik för att öka tillgången till ekologisk kornmalt i Sverige i samarbete med Lantmännen och Vikingmalt.

– Den enorma tillväxten vi har haft på våra varumärken har utmanat oss och mycket har handlat om tajming och att våga ta chansen, säger Spendrups chefsbryggmästare Richard Bengtsson som även är ansvarig för produktutveckling.

– Vi vill inte kalla något för eko som inte är det. Idag kan vi se att det lönar sig och att vi vinner kunder på det här, inte minst när konsumenterna blir alltmer medvetna.
Spendrups producerar idag tio miljoner liter ekologiskt öl på årsbasis och det gör att man är det största ekologiska bryggeriet i världen med ett tyskt helekologiskt bryggeri en miljon liter efter sig på topplistan.

TEXT: TORBJÖRN KARLGREN

AKTUELLT-TEXT SPENDRUPS STÖRST I VÄRLDEN PÅ EKOLOGISKT ÖL TILL BT_6/2018

 

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.