takkravm

Stjärnrestaurangen TAK blir KRAV-märkt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

TAK har alltid fokuserat på det som är ekologiskt och hållbart. Nu är restaurangen den första inom koncernen Nordic Choice att bli KRAV-märkt med en stjärna. – Det är viktigt att tänka på att jobba hållbart inom alla aspekter. Så för oss betyder det här jättemycket, säger Viktor Eriksson, Head of operations på TAK. 

Som en av Stockholms största restauranger vill TAK sätta ett gott exempel för resten av branschen. Restaurangen tillhör Nordic Choice och hållbarhetstänket återspeglas inom hela koncernen. – Men vi är den första restaurangen som blivit KRAV-märkt. Det är något vi har strävat efter sedan vi öppnade för två år sedan, säger Viktor Eriksson.
För att bli KRAV-märkt behöver man som restaurang ha 25 procent eller 15 godkända livsmedel. Men TAK har alltid fokuserat på ekologiska och KRAV-märkta produkter. De använder till exempel bara MSC- och ASC-certifierad fisk. Om en produkt är MSC-märkt betyder det att den främjar hållbart fiske.

Tidigare i år lanserade TAK en meny med enbart hållbara och MSC-certifierade fisk och skaldjur.– Det är ett stort problem med utfiskade vatten runt omkring i världen och det är svårt att få tag på. Då är det viktigt att man gör det på rätt sätt och levererar saker och ting som är både bra och hållbart, säger Viktor Eriksson.
Svårt att bli KRAV-märkt För att bli KRAV-märkt tog TAK kontakt med Kiwa – certifieringsorganet som KRAV använder sig av. De kontrollerade restaurangens produkter och råvaror för att se om de var ekologiska och KRAV-märkta. En uppföljning följde ett år senare där det blev klart att TAK fortsatt använda samma hållbara ingredienser.
Viktor Eriksson förklarar att det kan vara svårt att bli KRAV-märkt som en renodlad restaurang.

– I Stockholm är det främst skolkök som blivit KRAV-märkta. Det är tuffa marginaler i restaurangbranschen och många ekologiska varor är ju dyrare. Då blir det också en ekonomisk investering att jobba hållbart. Så för oss betyder det jättemycket att ha åstadkommit det här, avslutar Viktor Eriksson.

 

Foto- Pressbild

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.