annons

Stjärnkockar skapar pralin med Brugal 1888
Foto: Edrington

Stjärnkockar skapar pralin med karibisk rom

Thomas Sjögren, Oskar Samuelsson och Conrad Tyrsén har teamat upp och har tillsammans med Brugal 1888 tagit fram en unik chokladpralin, speciellt framtagen för att passa ihop med drycken.

Thomas Sjögren, Oskar Samuelsson och Conrad Tyrsén har teamat upp och har tillsammans med Brugal 1888 tagit fram en unik chokladpralin, speciellt framtagen för att passa ihop med drycken.

Inför vintersäsongen har Brugal 1888 valt att lyfta sin premiumrom genom att ta vara på den gamla trogna vänskapen som finns mellan rom och choklad. För att förfina relationen mellan de två vännerna har Brugal 1888 tagit hjälp av stjärnkockarna Thomas Sjögren och Oskar Samuelsson tillsammans med stjärnkonditorn Conrad Tyrsén på Bageri BAK. I pralinen de tagit fram möts runda aromatiska toner från örten myskmadra tillsammans med blommighet från körsbärsolja och sötma från kola. Det är sötman och blommigheten i pralinen som skapar under för finsmakarens smaklökar.

För att uppleva smaksymbiosen till max serveras pralinen tillsammans med Brugal 1888, och i ett första steg kommer kombon endast finnas på utvalda ställen exklusivt runt om i landet, däribland på restaurang Grano, Stora Hotellet Fjällbacka och Dorsia. För de som vill testa pralinerna hemma, så finns dom att köpa hem hos Bageri Bak i Farsta.

– Det är inte något nytt för någon att olika spritdrycker eller i det här fallet rom, passar ihop med choklad. Vi vill fira den vänskapen genom att låta experterna skapa en pralin där magi för smaklökarna uppstår. Om man intresserar sig för foodpairing så är detta en upplevelse i sig, säger Isac Melander, Global Brand Ambassador på Edrington.

Om Skaparna Bakom Tryffeln
Thomas Sjögren vann Årets Kock 2015 och driver även, tillsammans med Goldrest AB, restaurang Grano och Stora hotellet Fjällbacka. Han har nu även tagit över Hällsnäs Hotell & Restaurang i Mölnlycke och driver Skäret Smögen.

Oskar Samuelsson idag chefskock på restaurang Dorsia, kommer senast från en tjänst hos den kända restaurang Kadeau i Köpenhamn och dessförinnan med ett flerårigt förflutet som köksansvarig på restaurang Fäviken Magasinet i Järpen, båda förärade med två Michelinstjärnor för sin kokkonst.


Det är på Conrad Tyrséns Bageri ”BAK” trion har tagit fram den magiska pralinen. Conrad vann årets konditor 2009 och har även varit hjärnan bakom desserter till nobelmiddagen och bröllopstårtan till kronprinsessan Victorias bröllop.

Vad är myskmadra och körsbärsolja?
Myskmadra som används i receptet är en vanlig växt i den svenska floran, oftast i någon blandskog, lund eller ravin. Den går också att odla hemma i trädgården. Myskmadra används ofta som krydda i till exempel vin, likör, te och har en stark och ljuvlig arom. Om det inte är säsong för färsk myskmadra, så kan man lätt på internet hitta återförsäljare av torkad myskmadra, oftast på dryckesrelaterade sidor och webbutiker.

Körsbärsolja är mycket riktigt som det låter en olja gjord på körsbärsblommor. Oljan finns ibland att hitta i diverse hälsobutiker då den förutom sin arom är rik på antioxidanter och vitaminerna A och E. Den har en doft av marsipan och är även bra för att smörja in huden med.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.