annons

Sofistikerad älgörtsglögg från Norrbotten – nytt tillskott som utmanar det traditionella
Foto: Norrbottens Destilleri

Sofistikerad älgörtsglögg från Norrbotten

Den fjärde november lanserade destilleriet sin nya glögg i begränsad upplaga.

Den fjärde november lanserade destilleriet sin nya glögg i begränsad upplaga.

Ginproducenten Norrbottens Destilleri tar därmed en avstickare från tidigare lanseringar för att trampa upp en ny stig. Glöggen baseras bland annat på älgörtsblom och enbär – och blir ett exklusivt tillskott till det sedvanliga glöggutbudet.

– Vi vill utmana den traditionella synen på glögg, hur den ska smaka och serveras. Vår älgörtsglögg blir något helt nytt på marknaden med smakkombinationer som är unika i sitt slag, säger Dennis Bejedal, Master Distiller och grundare av Norrbottens Destilleri.

Genom att kombinera den mjuka smaken av älgörtsblom med enbär och klassiska glöggkryddor som nejlika och kanel, har Norrbottens Destilleri tagit fram en ny bubblare på glöggmarknaden. Redan förra året släppte ginproducenten några få flaskor av produkten med ett recept inspirerat av Eva Gunnare som sålde slut på bara ett par dagar.

Under året har receptet förfinats och utvecklats, för att slutligen mynna ut i en unik produkt som går i linje med producentens tidigare lanseringar Mountain Dry Gin och Forest Dry Gin. Den röda tråden är konceptet ”A Fusion of Extremes”, som innebär att destilleriet kombinerar lokala smaker från Norrbotten med kryddor från andra delar av världen. Glöggen baseras på älgörtsblom som påminner om bittermandel i smaken och som trivs på de norrbottniska ängarna.

Under två veckor i somras tillbringade medarbetarna, deras familjer och vänner dag som natt ute på ängarna för att samla tillräckligt med älgörtsblommor för volymen som skulle produceras.

Dennis Bejedal, grundare av Norrbottens Destilleri, ser det intensiva arbetet som ett bevis på deras engagemang och driv för att erbjuda något nytänkande och exklusivt på marknaden.

– Vi hade bara dessa två veckor på oss medan växten stod i blom så det var bara att ge sig ut och plocka, dygnet runt. Genom ett samarbete med några forskare från Finland hade vi fått låna en torkbil som gjorde att vi kunde köra runt blommorna och torka samtidigt. Att se engagemanget hos alla under de veckorna var fantastiskt. Vi har arbetat otroligt hårt med produkten och tror inte att konsumenterna kommer att bli besvikna. Det är många som längtar efter en ny, spännande produkt inom det här segmentet, säger Dennis Bejedal.

En ny stig på rätt väg – utan russin och mandel
Även om glöggen till viss del frångår destilleriets tidigare ginprodukter, håller företaget samma kurs som tidigare. Glöggen har bland annat en tydlig smak av enbär som är huvudkaraktären i gin och flaskans design går hand i hand med de tidigare lanseringarna. Bakom alla recept ligger långt och intensivt arbete, med målet att slutresultatet blir utstickande, nytänkande och något som utmanar normerna. Den nya älgörtsglöggen blir ett sofistikerat alternativ, som inte kräver klassiska tillbehör och gärna kan avnjutas kall.

Så avnjuter du den bäst:

– Självklart slår vi ett slag för att dricka vår glögg precis som den är. Kombinationen av mjuk älgörtsblom, enbär och klassiska glöggkryddor ger en förfinad och delikat smak väl passande till vintern. Alternativt, häll upp ett glas med vår glögg, garnera med citronzest och en stjärnanis. Fräscht och smakrikt med lite extra punch av anis.

Cocktails:

Meadowsweet Martini
Cloudy Apple
Meadowsweet & Cardamom Sour

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.