annons

ÖLEVENT

Snart dags för Sveriges största ölevenemang

GBG Beer Week innehåller i år nästan 100 evenemang och i helgen är det dags för veckans final när vi öppnar dörrarna till En Öl & Whiskymässa i Göteborg.

– Göteborg levererar verkligen som ölhuvudstad. Det speglas såväl i engagemanget på GBG Beer Week, mässans 190 utställare varav fler än 82 är ölutställare och på mässans öltävling med cirka 400 tävlande öl, säger Stanley Wong, VD Svenska Dryckesmässor som arrangerar mässan tillsammans med Svenska Mässan.

En Öl & Whiskymässas öltävling har varit ett stående inslag på mässan sedan 2015 och har sedan starten vuxit med antal deltagarbidrag. Öltävlingen är Sveriges enda öltävling med endast diplomerade öldomare som bedömer ölen.

Förra året instiftades även ett pris för whiskyn på mässan och resultatet blev en hyllad tävling inom whiskybranschen. I år har domarna fått in fler tävlingsbidrag än någonsin och 100 bidrag gör nu upp i sju kategorier. Domarjuryn leds även i år av välrenommerade Ingvar Rönde.

Under prisutdelningen av mässans bästa öl kommer också Årets Ölgöteborgare att presenteras. Priset instiftades 2017 av Beernews, Gbg Beer Week och En Öl & Whiskymässa som en hyllning till hjältarna bakom Göteborgs frammarsch som Sveriges Ölhuvudstad. Första året gick priset till Mikael ”Dugge” Engström och förra året var det Cattis Ledius och Masse Flohr på ölkrogen Haket som fick ta emot vandringspokalen.

– Vinnaren avslöjas fredag morgon men det är en person som gjort mycket för Ölgöteborg under många år, avslutar Stanley Wong.

Världsrekordförsök
En nyhet för i år är att Bruichladdich, den 13 april kl. 14.30, bjuder in till ett världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Whiskyprovningen leds av Adam Hannett, Master Distiller på Bruichladdich, och är öppen både för mässbesökare och för allmänheten.

– Det ska bli väldigt spännande, och vi hoppas att göteborgare och whiskyentusiaster från andra delar av Sverige kommer att tycka att det är en rolig upplevelse att vara med och försöka sätta världsrekord. Vi kan redan nu utlova en storslagen whiskyprovning i en fantastisk inramning, säger David Kringlund, Brand Manager på företaget Nigab som är leverantör av Bruichladdich i Sverige.

För mer information eller intervju om världsrekordförsöket, vänligen kontakta:
David Kringlund, Brand Manager Nigab
E-post: david@nigab.se
Tel: +46 107 624 358

Program

Fredag – på stora scen inne på mässan
14.00 Prisutdelning En Öl & Whiskymässas öltävling
(ca) 14.30 Årets Ölgöteborgare presenteras
15:00 Prisutdelning En Öl & Whiskymässas whiskytävling
18.00 Whisky ABC intar scenen

Höjdpunkter i montrarna

Poppels
SOUR INDIA PALE ALE


Sour IPA, eller sur-IPA på svenska, är en relativt ny ölstil. Ölet kan beskrivas som en New England IPA som surnats med laktokultur. Det ger ett öl med relativt låg beska, trots att det innehåller mycket humle.
”Ölet innnehåller mycket humle, där syran balanserar upp aromen och beskan från humlen på ett fint sätt. Det skapar ett surt, friskt och fruktigt öl med citrustoner. ”
– Daniel Granath, bryggmästare

NEW ENGLAND PALE ALE


Detta är en lättare variant av stilen New England IPA. Det är en juicig ölstil med mängder av humle. Det är ett fruktigt öl, med låg beska, som passar till många olika maträtter. Det fungerar väl till kött och fisk, som till vegetariskt.
“Vi är väldigt inspirerade av amerikansk öl från östkusten. Vi ville skapa ett öl som inte är lika alkoholstarkt som det traditionella New England IPA-ölet, men som ändå har en tydlig juicighet, humlighet och haze. ”
– Daniel Granath, bryggmästare

Smögen Whisky

Smögen 8 year old är den första rent åldersbetecknade whisky som släppts, lagrad på fyra stycken f.d. Sauternesfat sedan vårvintern 2011, buteljerad i april 2019. Premiär på En Öl- & Whiskymässa 2019 och webbsläpp genom Systembolaget den 9 maj 2019.

Läs mer om vad som händer i montrarna här >>

Fakta En Öl & Whiskymässa


När: 12-13 april
Öppettider: Fredag 12 april kl. 13-23 och lördag 13 april kl. 11-22
Var: Svenska Mässan i Göteborg
Antal utställare: 190 varav 82 är utställare med öl, 45 utställare med whisky, övrig sprit 43 utställare med övrig sprit (rom, gin, vodka, likör osv.).
Antal besökare: mässan förväntas besökas av 24 000 besökare
Mässan startade 2013

Ansökan om pressackreditering till En Öl & Whiskymässa görs här >>

Presskortet hämtas ut i informationsdisken i Svenska Mässans huvudentré. Under En Öl & Whiskymässa är Press Centre inte öppet och pressackreditering kan inte heller göras på plats

En Öl & Whiskymässa arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 12-13 april. Under två dagar samlas ett stort antal utställare med mikrobryggerier, bryggerier, whiskydestillerier, whisky- och ölimportörer, bryggmästare, whiskyhuvudmän och en rad olika delikatessföretag. På mässan finns även övrig dryck som cider, rom och avéc. Läs mer om En Öl & Whiskymässa >>

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.