Snart borjar Sveriges storsta matfestival

Snart börjar Sveriges största matfestival

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Smaka på Stockholm drar igång 5 juni i Kungsträdgården och pågår till 10 juni. På plats finns kockar från hela världen, 40 restauranger och food trucks, bagare, mathantverkare, Foodtech-entreprenörer och artister. Årets inriktning på festivalen är framtidens mat.

 

Under Smaka på Stockholm 2018 kan besökarna uppleva både dagens mat och framtidens mat som handlar om att äta godare, hälsosammare och samtidigt mer hållbart. Bland kockarna som skapar rätter för framtiden finns Mathias Dahlgren, Sayan Isaksson samt Maximilian Lundin från The Plant – Sveriges första helt ekologiska och veganska snabbmatsrestaurang.

– Trots att festivalen pågår nästan en vecka är det omöjligt att äta sig igenom allt, säger Anders Sewerin, som driver Smaka på Stockholm. Vi utvecklas ständigt och årets Smaka på Stockholm har fler och bättre upplevelser än någonsin. Samtidigt är det viktigt för oss att ta ansvar för hur och vad vi äter i framtiden. Under festivalen serveras exempelvis 38 olika hamburgare varav 17 inte innehåller kött.

FoodTech Village vid Molins Fontän kan besökarna också uppleva nya matlösningar som utvecklas genom teknik. Bland entreprenörsföretagen finns allt från insektsodlingar och engångsartiklar av löv till miniväxthus med självrengörande akvarium.

Söndagen 10 juni gästas Smaka på Stockholm av 16 kockar från hela världen tillsammans med bland annat Gunhild Stordalen från Eat Forum och Mitchell Davis från James Beard Foundation i USA. Tillsammans står de för kockdueller på stora scenen kombinerat med djupare samtal om världens matförsörjning.

Under årets festival flyttar Sébastien Boudet med vänner in i stora tältet vid scenen. Där kan besökarna både provsmaka och handla av bagare och mathantverkare från hela Sverige samt även Florida och Kalifornien. Bland kockarna som bemannar pizzaugnen återfinns Niklas Ekstedt, Joakim Almqvist från Punk Royal, Saori Ichiara från ICHI och Jacob Holmström från Gastrologik.

Samtliga aktiviteter och konserter på stora scenen är kostnadsfria och bland artisterna finns Blacknuss, Lustans Lakejer samt en återförening av 80-talsbandet Noice.

Text: SMAKA PÅ STOCKHOLM

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.