annons

Smördeg utan smör är Årets matbluff
Foto: Pop Bakery / Äkta vara

Smördeg utan smör är Årets matbluff

Namnet till trots innehåller degen inget smör, vilket många av de som röstade tyckte var bluffigt. Företrädare för tillverkaren meddelar nu att de kommer att byta till smör.

Namnet till trots innehåller degen inget smör, vilket många av de som röstade tyckte var bluffigt. Företrädare för tillverkaren meddelar nu att de kommer att byta till smör.

Med liten marginal röstades Pop! Bakery Smördeg fram som ”vinnare” av antipriset Årets matbluff 2020. Den fick 5 644 av totalt 14 610 röster.

– Bluffen är att produkten heter smördeg, men innehåller palm- och solrosolja istället för smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara, som delar ut utmärkelsen.

Konkurrenter gör likadant
Här bör tilläggas att Pop! Bakery är långtifrån ensamma om att kalla deg utan smör för smördeg. Det gör även flera andra tillverkare. Skälet är att det faktiskt är tillåtet genom ett undantag som Sverige har från EU:s regler.Trots det är det uppenbarligen många konsumenter som känner sig lurade av sådana produkter. Det visar inte minst det faktum att smörfria smördegar stod för hela 21 av 184 nomineringar till årets antipris och att degen från Pop! Bakery fick flest röster i omröstningen.

– Det här är en tydlig signal att de nuvarande undantaget borde tas bort. Konsumenter förväntar sig helt enkelt att en smördeg ska innehålla smör och då ska den också göra det. Deg som inte innehåller smör borde helt enkelt kallas för något annat, säger Björn Bernhardson.

Inget smör i smörsopp
EU:s regler föreskriver att produkter som har smör i namnet också ska innehålla smör, men gör undantag för ett antal beteckningar. Det handlar förutom om smördeg även om jordnötssmör, kakaosmör och smörsopp. De senare tre är rimliga undantag, menar Björn Bernhardson, eftersom det inte finns någon risk att konsumenten skulle tro att dessa produkter skulle innehålla smör. De har ju aldrig gjort det.

– Men smördegen skiljer sig från de övriga då den faktiskt ofta innehåller just smör. Det var ju också därför som den en gång fick sitt namn. Många konsumenter förväntar sig att den ska innehålla smör, säger han.

Ska ändra receptet
Företrädare för Pop! Bakery skriver i ett mejl till Äkta vara att smördegen kommer att få ett nytt recept från och med vecka 11, ett beslut som ska ha fattats redan förra året. Tillverkaren säljer redan smördeg, gjord på smör, i bland annat Frankrike och Nederländerna.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.