annons

20190119-Skane

Skånska Gastronomipriset 2018Återigen har Skånes främsta restauranger och matprofiler prisats vid en stor galamiddag på Malmö Rådhus den 18 januari.
Här kröntes vinnarna av Skånska Gastronomipriset tillsammans med mottagaren av Sällskapet Malmö Akvavits stipendium.

– Att utse vinnarna av Skånska Gastronomipriset blir tuffare och roligare för varje år. Skåne har en tätposition som Sveriges gastronomiska center och utvecklingen de senaste åren har varit exceptionell. Det är fantastiskt att få vara del av en region som sjuder av passion, kunskap och matkärlek, säger Tareq Taylor, medlem i juryn för Skånska Gastronomipriset.

 

2018 års jury har bestått av av:

Kockarna Titti Qvarnström och Tareq Taylor.

Matkreatören Malin Broman.

Krögaren Nina Christensson.

Konditorerna Marie Skogström och Jan Hedh.

Spritproducenten Thomas Kuuttanen (ordförande).

 

Malmö Akvavits stipendium

Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium tilldelades i år kocken Frida Nilsson som med sin passion för allt som växer bidragit till att göra Malmö till en gastronomisk storstad med gröna förtecken.

 

Skånska Gastronomipriset

Årets Skånska Stjärna blev Martin Morand för sin dessertkonst. Daniel Berlin Krog vann titeln Årets Skånska Värdskap för sitt omfamnande bemötande. Årets Skånska Vinpris gick till Arilds Vingård för vinet som håller internationell klass och Årets Skånska Spritpris gick till Skånska Spritfabriken för deras innovativa och smakfulla tillverkning. Årets Skånska Hederspris gick till Thomas Drejing.

 

Årets Skånska Krog blev återigen stjärnbeströdda Restaurang Vollmers som fortsätter imponera.

– Jag är oerhört stolt över att vinna Årets Skånska Krog två år i rad. Världsklass betyder inte längre att man är bäst i Skåne. Konkurrensen är stentuff. Det är både utmanande och underbart att se hur skånska krögare peppar varandra för att ligga i gastronomisk framkant. Jag är så tacksam mot mitt team som gjort det möjligt att vinna ännu en gång, säger Mats Vollmer.

 

Årets Skånska Mångfald gick till Botildenborg, Malmöorganisationen som verkar för social hållbarhet med mångfald i fokus.

– För oss på Botildenborg är Årets Skånska Mångfaldspris en stor ära. I Botildenborg kombinerar vi mat, odling och innovationer för att skapa ett bättre Malmö. Priset ger oss lust, ork och möjligheter att kämpa ännu mer, säger Lena Friblick grundare av Botildenborg.

 

Under galakvällen kröntes även Vismarlövs Café & Bagarstuga till vinnare i Årets Skånska Destination som utses genom publik omröstning. Totalt kom det in mer än 20 000 röster i årets omröstning, vilket är en dubblering från föregående år.

  

MOTIVERINGAR

Juryns motiveringar till vinnare av Skånska Gastronomipriset 2018

Årets Skånska Krog 2018

Vinnare: Vollmers

Kroghimlen lyser numera lika klart över Öresund som över världens stora metropoler. Lilla, nära och stjärnbeströdda Vollmers har sett till attSkånes gastronomikarta blivit en världsatlas.

Årets Skånska Värdskap 2018

Vinnare: Daniel Berlin Krog

Matvänner från hela världen följer numera Michelinstjärnornas gastronomiska vintergata hela vägen till Skånes Tranås. Hos Daniel Berlin bjuds en gnistrande matresa och ett bemötande som tar om hand, skämmer bort och omfamnar med skånskt värdskap när det är som allra bäst.

Årets Skånska Spritpris 2018

Vinnare: Skånska Spritfabriken

För innovativ och smakfull tillverkning, för entreprenörskap och nytänkande som satt världsledande producenter på plats och som visat att skånsk sprit är mycket mer än Skåne.

Årets Skånska Stjärna 2018

Vinnare: Martin Morand

För ett briljant artisteri och cirkusnummer i den ljuvligaste av maneger; kristyrglänsande och chokladskimrande dessertkonst och oefterlikneliga efterrätter. Martin Morand är trumpetstöten och trumvirveln i de mest utsökta måltidernas grand finale.

Årets Skånska Vinpris 2018

Vinnare: Arilds Vingård

Vid Arilds Vingård har svensk vinodling mognat från ett sommarnöje till en besöksnäring. Anette och Jonas Ivarsson har brutit mark och berikat vinvärlden med bouquet och fräschör i internationell klass – och med unik smak av skånsk terroir.

Årets Skånska Mångfald 2018

Vinnare: Botildenborg

Att bygga broar mellan kulturer och människors olika sätt att tänka är vår tids stora utmaning. I ett samhälle som utsätts för svåra påfrestningar finns oaser som Botildenborg, där frön sås, plantor växer och där skördarna består av vänskap, hopp och framtidstro.

Årets Skånska Hederspris 2018

Vinnare: Thomas Drejing

De frön som Thomas Drejing sådde på anrika Petri Pumpa skulle ge den nordiska gastronomin en ny riktning. Fram växte de rena smakerna, den jordnära matlagningen och en kärlek till att ur det nära skapa det stora. Thomas Drejing fick den frankofila restaurangnäringen att tänka nytt. I dag är han en mentor och en förebild för hela den svenska kockeliten. Hans livsgärning har förändrat vår syn på mat och skapat ett nynordiskt kök.

Årets Skånska Destination 2018

Vinnare: Vismarlövs Café & Bagarstuga

Så långt från fina gatans kaffedrinkar och hippa baristor man kan komma. Här doftar det gamla Skåne av spettekager och bonnabröd. Vismarlövs Café och Bagarstuga är en ljuvlig tidsresa till ett Skåne som inte längre finns men som vi alla bär i våra hjärtan.

Sällskapet Malmö Akvavits stipendium 2018

Vinnare: Frida Nilsson

Att som ung tjej slå sig fram i den manstunga restaurangbranschen är en utmaning värdig en kockknivarnas valkyria. Än mer imponerande är att göra det på ett sätt som sätter hela restaurangeliten på plats. Frida Nilsson har med sin passion för allt som växer gjort vår stad grönare och godare och i hög grad bidragit till att Malmö numera är en gastronomisk storstad

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.