Fettercairn

Satsar på single malt efter nästan 200 år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Skottland ruvar fortfarande på whiskyhemligheter. Fettercairn har inte gjort något väsen av sig under 1900-talet.

Destilleriet har funnits sedan 1824, men först nu satsar man på sin singelmaltwhisky. 12-åringen är den första av fyra standardutgåvor som kommer till Sverige. Tidigare har whiskyn mest används i blended Scotch-märken som Whyte & Mackay, men i lagerhusen i de skotska högländerna ligger 34 000 fat med fin gammal maltwhisky som ska ges ut kommande år.

I en trakt som förr vimlade av destillerier är Fettercairn ensamt kvar. Den lilla byn ligger vid foten av mäktiga Cairngorm-bergen där Skottlands alpina skidanläggningar finns. Glenshee och Lecht ligger bara timmen bort med bil. Här nere vid havet breder istället sädesfälten ut sig. Aberdeenshire är Skottlands kornbod. Allt korn som används på Fettercairn tas inom åtta mils radie. Kristallklart vatten rinner till från bergen. Det var därför Sir Alexander Ramsey byggde sitt destilleri just här i Fettercairn år 1824. Men i mitten av 1950-talet ville den dåvarande ägaren ha ett renare destillat som skulle passa bättre i blended whisky.

– Min företrädare Alistair Menzies tog itu med uppgiften, berättar dagens chef Stewart Walker som varit här sedan 1990. Istället för att göra pannan högre genom att byta ut svanhalsen provade han att spreja den med vattenslang. Kylmetoden funkade, kvaliteten blev den rätta.

Det som händer är att strömmande vatten från en perforerad kopparring utanpå kopparpannans hals kyler ångorna därinne och orsakar reflux, alltså omkokning, vilket ger en lättare renare sprit. Vattenregimen gör dessutom pannan vackrare. En sorts bleknad patina täcker den mörka kopparen likt tårar som spillts utmed sidorna.

Ut kommer en sötaktig råsprit med tropiska frukter och mjuk kryddighet, förklarar Stewart Walker. Här finns ananas, melon, banan, ingefära, gräddkola och karamell.

Spriten läggs på amerikanska bourbon barrels. Fräsch ek som transformerar destillatet till en smakrik maltwhisky. Lagen säger ju minst 3 år men på Fettercairn väntar man fyra gånger så lång tid.

Det tar tid att göra riktigt bra whisky, slår Stewart Walker fast. Just Fettercairn behöver de här extra åren för att den tropiska frukten ska landa och whiskyn få det djup den förtjänar. Vi har tid att vänta eftersom vi vet hur bra det blir!

Fettercairn 12 år doftar vanilj och päron med mjuk krydda i bakgrunden. I munnen uppfriskande nektarin och tropiska frukter med lite nyrostat kaffe. Eftersmaken landar i söta sultana-russin och svart kaffe från eken.

Fettercairn 12 år kan beställas från Systembolaget.

relaterat

Först i världen med juligt smakkoncept
nikotinpåsar

Först i världen med juligt smakkoncept

Det hör inte till ovanligheterna att LYFT/LAB är först ut med nya smakkoncept och som en tidig julklapp till alla konsumenter introduceras en julinspirerad nyhet.

En mer klimatmedveten matsedel
Hållbart

En mer klimatmedveten matsedel

Nu lanserar Konsumentverket och Livsmedelsverket en mer klimatmedveten matsedel. För första gången har maträtterna klimatberäknats.

4 av 10 svenskar firar alkoholfri julafton, julmust är favoritdrycken
Trender

Fyra av tio svenskar firar alkoholfri julafton

En nubbe till sillen på julbordet är ett måste för många, men en ny Sifo-undersökning visar att mer än hälften av svenskarna helst dricker julmust på julafton och att hela fyra av tio svenskar kommer att fira en helt alkoholfri jul.

Julmeny signerad av Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo
julmat

Laga julmenyn skapad av Årets Kock 2020

I år är inget vanligt år där julen kommer att firas med ett stort julbord och hela släkten på besök. I år blir det kanske färre gäster men mer tid att lägga kärlek på julmaten.

Perfekta Singletoncocktails för helgerna
Cocktails

Perfekta whiskycocktails för helgerna

Inför de stundande helgerna har Josephine Sondlo, bartender och tvåfaldig svensk vinnare i World Class (VM för bartenders), tagit fram tre cocktailrecept som sätter guldkant på firandet.

Så piffar du upp utomhusjulen – servera juliga smårätter i äggkartong
julmat

Så piffar du upp utomhusjulen

Att återanvända äggkartongen att servera i är ingen dum idé, tvärtom. Det kan vara både snyggt, klimatsmart och klokt ur smittsynpunkt.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.