Säg cheese, inte Parmesan!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Swedish Tonic

Världens mest imiterade ost, parmesanosten, har sedan 2008 patentskydd inom EU. Ändå tvingas man nu ta fajten på nätet för att förhindra att kopior säljs i Europa.
Enligt EU-domstolen får endast den ost som tillverkas i provinserna Parma, Reggio Emilia och Modena liksom delar av Bologna och Mantua i Italien kallas för Parmigiano Reggiano eller franskans beteckning Parmesan. Men namnet missbrukas ofta. Bara i USA exporteras det kopior av Parmesan för hela 150 miljoner dollar varje år.
Mycket av försäljningen sker idag på nätet vilket gör att Parmigiano-Reggiano konsortium nu tar hjälp av NetNames, det världsledande företaget för skydd av domännamn och varumärken online.
– Internet är en av de viktigaste kanalerna för vår produkts marknadsföring och försäljning. Vi vill ha ett betydligt mer riktat försvar och övervakning av vårt namn online. Förhoppningsvis skyddar detta våra mejerier och konsumenter från fortsatt förfalskning, säger Riccardo Deserti, direktör på Parmigiano-Reggiano.
Nyligen fick exempelvis Amerikanska livsmedelsföretaget Kraft Heinz sluta sälja sin kopia av osten i Europa.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.