annons

Så smaksätter svenskarna sitt kranvatten
Foto: Mostphotos

Så smaksätter svenskarna sitt kranvatten

Saft, grönsaker, frukt eller bär. Alternativen på hur man kan smaksätta sitt kranvatten är flera. Nya siffror från sanitetsleverantören GROHE visar att var fjärde svensk smaksätter sitt dricksvatten.

Saft, grönsaker, frukt eller bär. Alternativen på hur man kan smaksätta sitt kranvatten är flera. Nya siffror från sanitetsleverantören GROHE visar att var fjärde svensk smaksätter sitt dricksvatten.

GROHEs kampanj Made For Swedish Water vill uppmärksamma svenska folkets relation till kranvatten. En färsk undersökning i samband med kampanjen visar att nio av tio svenskar gillar smaken av sitt kranvatten i hemmet. Trots det väljer en av fyra att smaksätta sitt kranvatten. Resultatet visar att 35 procent i åldrarna 18 till 34 väljer att smaksätta sitt vatten och av dem väljer en fjärdedel saft. Tre gånger så många väljer saft framför alternativ som frukt och bär.

FrågaTotalt18-3435-3960+
Ja, med saft/koncentrat17%24%18%11%
Ja, med frukt eller bär7%8%10%4%
Ja, med grönsaker (t.ex. gurka)7%8%9%5%
Ja, med annat5%6%5%4%
Ja, med örter eller växter (t.ex. basilika eller mynta)3%3%4%2%
Nej, jag smaksätter inte mitt vatten72%65%70%80%
Vet ej1%2%0%0%

– Att saft är den mest populära smaksättningen bland både yngre och äldre var en överraskning. En förklaring kan vara att saft går fort att blanda ihop och att många har med sig drycken sedan barnsben. Det finns dock oändliga möjligheter att skapa enkla, goda och mer hälsosamma alternativ som vi gärna vill inspirera till, säger Christina Holmberg, marknadschef på GROHE Sverige.

Tre enkla och goda smaksättningar av ditt kranvatten:

Mynta och vattenmelon
Mynta och vattenmelon smakar friskt och härligt tillsammans! Myntan är känd för sina goda egenskaper, bra för matsmältningen och innehåller mängder av vitaminer och mineraler. Tillsammans med sommarfavoriten vattenmelon blir smaksättningen en vinnande kombination under varma dagar. Hacka några kvistar mynta och addera några skivor vattenmelon. Ställ in den i kylen och servera kall för bästa resultat!

Ingefära och blodapelsin
För dig som vill ha en mer kryddig och exotisk smak är ingefära och blodapelsin en spännande kombination. Ingefäran har många goda antiinflammatoriska egenskaper och kan fungera som kur för den som till exempel vill bromsa en förkylning. Tillsammans med blodapelsin får vattnet dessutom en vacker röd nyans. Hacka ingefäran innan den läggs i vattnet och pressa sedan ner en halv blodapelsin.

Blåbär och kanel
Gott och annorlunda, nästan som att dricka en kaka! Fyll en glasflaska med kranvatten och addera blåbär samt två kanelstänger och ställ på kylning. Låt stå i kylskåpet i minst två timmar. Rör om några gånger och servera kall!

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Norstat på uppdrag av GROHE. Undersökningen genomfördes i november 2020 i form av en webbenkät. Sammanlagt har 2644 personer deltagit i åldrarna 18 år och äldre deltagit. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.