En ny studie av HelloFresh visar att 16-24-åringar i Sverige äter minst skräpmat i Europa. Företaget frågade drygt 15 000 vuxna i nio europeiska länder för att se hur de ställer sig till skräpmat.
Genom att jämföra skräpmatvanor i åldersgruppen 16-24 år mellan länderna kunde man slå fast att de svenska ungdomarna äter minst skräpmat, i genomsnitt fyra gånger per månad.
Även om den siffran är högre än landets genomsnitt kan man ändå konstatera att Sveriges ungdomar står sig bra i konkurrens med övriga Europa. 16-24 åringar i Storbritannien äter till exempel skräpmat så ofta som 11 gånger på en månad medan den belgiska motsvarigheten förlustar sig i skräpmatens förlovade land 7 gånger per månad.
Om man tittar på alla åldrar äter svenskarna i genomsnitt skräpmat tre gånger i månaden vilket innebär en delad fjärdeplats i skräpmatligan tillsammans med Frankrike Tyskland, Nederländerna och Danmark.
Undersökningen visar också att svenskarna äter minst färdigrätter i hela Europa. I genomsnitt innehåller bara 18% av de svenska varukorgarna färdigrätter vilket är lägst i Europa tillsammans med Österrike.
23% av de svenska 16-24 åringarnas varukorgar innehåller färdigrätter vilket är mer än landets genomsnitt, men fortfarande betydligt lägre än övriga Europa – i Tyskland och Nederländerna ligger denna siffran på 35%.
Även om de svenska ungdomarna äter mindre skräpmat och färdigrätter än de flesta av sina europeiska grannar finns det utrymme för förbättring när det gäller hemlagad mat.
Bara 9,19% av de svenska 16-24 åringarna känner sig bekväma med att laga all typ av mat, vilket kan jämföras med det svenska genomsnittet på 23%. Hela 45% av åldersgrupperna 16-24 år och 25-34 år erkände därtill att man uteslutit maträtter för att man inte vet hur man lagar dem.
Bara en svensk stad finns med i listan över de 30 städerna där man äter mest skräpmat och det är Karlstad där man i genomsnitt äter skräpmat fem gånger per månad.
Läs mer om studien som inkluderar nio länder och 105 städer på Hello Freshs webbplats.