Svenskar älskar att grilla och vi intresserar oss allt mer för hur våra val påverkar miljön. Därför har Caj P. tagit fram en guide med tips på vad du ska tänka på om en klimatsmart grillkväll står på agendan.
- Välj dina råvaror med omsorg : En av de största miljöbovarna är kött. Se först och främst till att alltid välja ekologiska eller närproducerade alternativ. Försök att grilla mer grönsaker och testa vegetariska alternativ som till exempel portobellosvamp istället för nötkött i hamburgaren. Även grönsakerna bör vara krav-märkta och närodlade. Grönsaker smaksätts med fördel med ekologiskgrillolj
- Grilla med kol istället för gasol : Undvik gasol då det är ett fossilt bränsle som släpper ut koldioxid.
- Använd rätt grillkol: Var noga vid val av grillkol och se alltid till att den är FSC-märkt (Forest Stewardship Coincil). Det är en certifiering som garanterar att skogsskötseln bakom kolen är miljöanpassad och socialt ansvarstagande. Välj även gärna närproducerad grillkol eller briketter.
- Värm grillen rätt: En miljömärkt eltändare är ett bra val som bör stå under kolet i cirka 10 minuter. Andra alternativ är skorstenständare och tändpapper baserade på stearin. Tändväska är vanligen gjort på paraffin som är skadligt för naturen och bildar koldioxid. Välj istället en variant gjort på etanol.
- Använd inte engångsgrillar: Engångsgrillar är vanligtvis gjorda av paraffin och aluminium som ger ifrån sig stora fossila utsläpp vid tillverkningen. Engångsgrillen innebär även ett oerhört resursslöseri och lämnas dessutom ofta kvar i naturen, vilket kan orsaka skada för både djur och barn.
Text och bild: Caj P.