Sa grillar du klimatsmart i sommar

Så grillar du klimatsmart i sommar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Swedish Tonic

Svenskar älskar att grilla och vi intresserar oss allt mer för hur våra val påverkar miljön. Därför har Caj P. tagit fram en guide med tips på vad du ska tänka på om en klimatsmart grillkväll står på agendan.

 

 

  • Välj dina råvaror med omsorg : En av de största miljöbovarna är kött. Se först och främst till att alltid välja ekologiska eller närproducerade alternativ. Försök att grilla mer grönsaker och testa vegetariska alternativ som till exempel portobellosvamp istället för nötkött i hamburgaren. Även grönsakerna bör vara krav-märkta och närodlade.  Grönsaker smaksätts med fördel med ekologiskgrillolj

 

  • Grilla med kol istället för gasol : Undvik gasol då det är ett fossilt bränsle som släpper ut koldioxid.

 

  • Använd rätt grillkol: Var noga vid val av grillkol och se alltid till att den är FSC-märkt (Forest Stewardship Coincil). Det är en certifiering som garanterar att skogsskötseln bakom kolen är miljöanpassad och socialt ansvarstagande. Välj även gärna närproducerad grillkol eller briketter.

 

  • Värm grillen rätt: En miljömärkt eltändare är ett bra val som bör stå under kolet i cirka 10 minuter. Andra alternativ är skorstenständare och tändpapper baserade på stearin.   Tändväska är vanligen gjort på paraffin som är skadligt för naturen och bildar koldioxid. Välj istället en variant gjort på etanol.

 

  • Använd inte engångsgrillar:  Engångsgrillar är vanligtvis gjorda av paraffin och aluminium som ger ifrån sig stora fossila utsläpp vid tillverkningen. Engångsgrillen innebär även ett oerhört resursslöseri och lämnas dessutom ofta kvar i naturen, vilket kan orsaka skada för både djur och barn.

 

Text och bild: Caj P.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.