annons

Så förlänger du livslängden på dina örter
Foto: HelloFresh

Så förlänger du livslängden på dina örter

Matkasseföretaget HelloFresh delar med sig av ett gäng enkla tips på vad man kan göra för att förlänga livslängden på den där basilikaplantan, koriandern eller knippet med mynta.

Matkasseföretaget HelloFresh delar med sig av ett gäng enkla tips på vad man kan göra för att förlänga livslängden på den där basilikaplantan, koriandern eller knippet med mynta.

Hur ofta har man inte varit med om att köpa hem en bunt färsk koriander, som några dagar senare har transformerats till något trist och oätbart i kylskåpet? Eller ställt en färsk planta basilika på fönsterbrädan, som snart vissnat ihop? Dels är det onödigt rent ekonomisk att behöva handla nya örter varje gång, dels är det en onödig källa till matsvinn. Med hjälp av några användbara tips och trick från HelloFresh är det dock enkelt att förlänga livslängden på den där basilikan, persiljan och rosmarinen, så att den står sig längre än ett par dagar.

Mjuka och hårda örter
Till att börja med behöver man bestämma om örten tillhör den mjuka eller hårda kategorin. Har örten mjuka stjälkar och mjuka löv som koriander? Eller har den en hård, träig stam som rosmarin? En snabb titt på stammen ger en snabb uppfattning om i vilken kategori örterna tillhör.

Några vanliga mjuka örter är koriander, persilja, dill, mynta, basilika och dragon. Några vanliga hårda örter är rosmarin, timjan, oregano, salvia och gräslök.

Tvätta och torka först
Om örten står i kruka, börja först med att klippa av stammarna och tvätta därefter noga. Om örterna redan ligger i en försköljd bunt går det bra att gå direkt till torkningen. Sprid ut örterna på en pappershandduk eller ren kökshandduk och klappa dem försiktigt torra.

Hur man förvarar mjuka, lövrika örter
Mjuka örter som basilika, persilja och koriander bör behandlas som en ömtålig bukett blommor. Trimma ändarna på stjälkarna, ställ ner i ett glas eller en burk och fyll på med vatten – precis tillräckligt för att täcka ändarna utan att röra vid bladen. Placera sedan en uppochnedvänd återförslutningsbar plastpåse över bladen för att täcka dessa, så att bladen förblir återfuktade. Förvara buketten i kylen och byt vatten varannan dag.

Basilika är dock undantaget som bekräftar regeln – basilikaplantan trivs bäst på köksbänken i rumstemperatur och nära solljus.

Hur man förvarar hårda, träiga örter
Örter som rosmarin och timjan vill inte förvaras i ett glas vatten, utan föredrar att lindas in i en fuktig pappershandduk och läggas i en lufttät behållare eller en återförslutbar påse i kylen. Den fuktiga pappershandduken hindrar dem från att torka ut medan behållaren håller syre ute så att de inte vissnar ihop. Pappershandduken behöver återfuktas ofta för att låsa in fukt. Örterna borde överleva i minst tio dagar, upp till några veckor, i kylen.

Frysa in i iskuber
Genom att frysa in örter i olja har man alltid egna smakförstärkare till hands, vilka fungerar utmärkt som bas för bland annat grytor och soppor. Genom att addera matolja och inte vatten minskar risken för frysskador. Detta fungerar dock bäst med hårdare örter som rosmarin, salvia, oregano och timjan.

Börja med att avlägsna stjälken och finhacka därefter örten. Häll därefter ner de hackade bitarna i en isbitsform, häll på olja så att de helt täcks, och frys därefter in hela formen.

Torkning
I tusentals år var torkning den enda metoden för att kunna spara färska örter, och tekniken används i högsta grad än i dag – bland annat när det kommer till dragon, lavendel, rosmarin, timjan och citronmeliss.

Bind kvistar eller grenar i små buntar och häng med bladen nedåt och stammen uppåt. Beroende på stammarnas storlek och fuktnivå kan det ta 8 – 10 dagar att torka helt. För att påskynda processen går det att lägga varje ört separat på en silduk och förvara på en varm, luftig plats utan direkt solljus i 2 – 3 dagar. Torkningsprocessen är färdig när örterna smular lätt. Därefter är det fritt fram att börja experimentera med egna kryddblandningar.

Återplantera örter
En del färska örter kan faktiskt planteras om. Tricket är att placera stammarna i kallt vatten, men hålla bladen torra, och därefter täcka plantan lätt med en plastpåse, och låta den stå i rumstemperatur. Inom en till två veckor har förhoppningsvis både nya rötter och blad tagit fart. I så fall är det bara att flytta över plantan till en ny kruka med fuktig, väl dränerad jord, och fortsätta njuta av bladen.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.